JPMorgan ootab "täiemahulist" kaubandussõda

JPMorgan ootab kaubandussõja eskaleerumist.  Foto: EPA
Mait Kraun • 4. oktoober 2018 kell 17:35

JPMorgan on USA ja Hiina kaubandussõja osas järjest pessimistlikumaks muutunud.

Investeerimispank langetas Hiina aktsiate reitingut neutraalseni, varasemalt oli aktsiatele antud ostusoovitus. Panga analüütikud prognoosivad, et kaubandussõja eskaleerumine hakkab järgmisel aastal Hiina majandust mõjutama.

„Täielik kaubandussõda on meie jaoks 2019. aastal kõige tõenäolisem stsenaarium, oleme võtnud selle baasiks,“ ütles arenevate turgude strateeg Pedro Martins klientidele saadetud kirjas. „Ei ole ühtegi selget märki, mis näitaks, et Hiina ja USA kaubanduskonflikt lähiajal lahenema hakkaks.“

Esmaspäeval teatas Valge maja majandusnõunik Larry Kudlow, et Hiinaga peetavad kõnelused pole neid kuhugi viinud.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kehtestas eelmisel nädalal 200 miljardi dollari ulatuses Hiina kaupadele tariifid. Kui praegu on tariifimäärad 10 protsenti, siis 1. jaanuarist tõusevad need 25 protsendini.

Martins ütles, et Hiina SKP kasvu võivad need tariifid mõjutada negatiivselt 1 protsendipunkti ulatuses. „Kõrgemad tariifid survestavad Hiina tööstusfirmade kasumimarginaale, mis vähendab omakorda investeeringuid ja töötajate juurdepalkamist. See võib omakorda hakata kehvalt mõjuma tarbimisele,“ nentis ta.

JPMorgan vähendas MSCI Hiina indeksi aastalõpu hinnasihti 95-lt 85ni, mis tähendaks praeguselt tasemelt 9 protsendilist tõusu.

Hetkel kuum