Lauri Teder • 24. oktoober 2018 kell 22:11

Börs: S&P ja Dow kaotasid kogu tänavuse tõusu

New Yorgi börs  Foto: Scanpix / Reuters

Kolmapäeval võttis USA börsidel võimust mure majanduskasvu püsimise ja ettevõtete kasumivõimekuse pärast, mida süvendasid ettevõtete keskpärased kvartalitulemused.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 2,41%, 24 583 punkti tasemele. Nasdaq Composite varises 4,43% madalamale, 7108 punktini. S&P 500 kukkus 3,08%, 2656 punktini. Suurem osa langusest leidis aset kauplemispäeva viimase kahe tunni jooksul – sellest andis aimu ka CBOE volatiilsusindeks (VIX) ehk nn Wall Streeti hirmunäitaja kiire 20protsendine tõus.

Investoreid ajendas aktsiatest väljuma muu hulgas mitme majandusnäitaja halvenemine. Näiteks liikus USA üksikelamute müük septembris tagasi kahe aasta tagusele tasemele, samuti vähendati eelmise kolme kuu statistikat. Ühendriikide Föderaalreservi nn beeži raamatu ehk majanduskliima ülevaate kohaselt on paljud USA tehased asunud tollimaksude tõttu oma hindu tõstma, kuigi inflatsioon püsib enamikus paikades veel tagasihoidlikul või mõõdukal tasemel.

Aktsiate asemel paigutati raha turvalisematesse väärtpaberitesse: USA 10aastane võlakiri kallines kolmapäeval, viies tootluse varasemalt 3,166 protsendilt 3,111 protsendile.

Kasumiaruannete avaldajatest jäi kolmapäeval vee peale lennukitootja Boeing (+1,31%), mis suutis kaitsetööstuse tugeva nõudluse ja tõhusamate tootmismeetodite abil ületada nii analüütikute seatud käibe- kui ka kasumiootust.

Analüütikute prognoosile alla jäämine või isegi sellele vastamine tõi ettevõtetele sedapuhku kehvad tagajärjed. Telekomifirma AT&T teenis kolmandas kvartali oodatud 0,94 dollari asemel 0,9 dollarit ja põhjustas sellega aktsia 8,06% kukkumise. Kulleriteenus UPS jäi kasuminumbriga – 1,82 dollarit aktsia kohta – analüütikute koondennustusega samale tasemele, ent ei suutnud jõuda vaatlejate soovitud käibenumbrini. UPSi väärtpaberi hind kahanes 5,54%. Pettumuse valmistas ka kiipide valmistaja Texas Instruments (–8,22%), mis esitles arvatust väiksemat müügitulu ning hoiatas järgmistel kuudel saabuva "pehmema turu" eest.

Hetkel kuum