Artikkel
  • Kuula

    Saunum plaanib sel aastal kasumisse jõudmiseks teha mustkunstitriki

    Saunum Groupi tegevjuhi Henri Lindali sõnul tahetakse tänavu kas või ühe euroga kasumisse jõuda.Foto: Andras Kralla

    Saunum on ilmselt üks neist ettevõtetest, kelle puhul on investorid huvi või hirmuga jälginud, mis suunas asjad nüüd siis lähevad. Viimaste aastate jooksul on nähtud erisuunalisi liikumisi, mis on tuleviku ennustamise keeruliseks teinud.

    Maikuu algul oli Investeerimisklubi liikmetel võimalus paljudele oma küsimustele vastused saada ning seeläbi endale selgemaks teha, kuidas oleks Saunumi aktsiatega edaspidi targem tegutseda. Laos ja kontoriruumides toimunud ekskursiooni käigus nähti Saunumi keriseid esimestest algelistest versioonidest kuni viimase viimistluseni. Hiljuti uuendatud pakendiga partiid ootasid laos saatmist nii Šveitsi, Saksamaale kui ka Kanadasse.
    Kohtumise algul andis Äripäeva börsitoimetuse juht Juhan Lang ülevaate sellest, milline on investor Toomase kogemus Saunumiga. Ta tunnistas, et nende ühise ajaloo puhul on praeguse seisuga ilmselt just investor Toomas see, kes on valesid otsuseid teinud ning peab oma käitumist tulevikus muutma.
    Sauna vihkamisest äriideeni
    „Saunum ei olnud minu jaoks üldse äriprojekt,“ tunnistas Saunumi idee autor ja nõukogu liige Andrus Vare Investeerimisklubi kohtumisel. Ta rääkis, et lapsepõlves ta pigem vihkas sauna, sest sai korduvalt ebameeldiva kogemuse sellest, et saunas oli palav ning õhku ei olnud. Tol ajal lubas ta, et enam kunagi sauna ei lähe. Oma koju ehitas Vare küll sauna, kuid see oli pigem sõprade jaoks. Ühel hetkel sai ta päranduseks vana maamaja koos suitsusaunaga. Vare renoveeris selle ära ja sai hoopis teistsuguse leiliviskamise kogemuse.
    „Leil tuli vaikselt. Siis mõtlesin, et olen ju soojusenergeetika insener ja võiksin proovida endale Tallinna samasuguse sauna ehitada. Seda hakkasingi tegema. Ühel hetkel sattus külla sõber, kes soovitas, et patenteeriksin selle ära. Uurisin ja tuli välja, et maailmas pole midagi sellist tehtud, nii et saaksin küll patendi võtta,“ rääkis Vare.
    Õhupuudus ning kuumus saunas
    Vare tegi seejärel koos Tallinna Tehnikaülikooliga uuringu, et paremini mõista probleeme, mis saunas on.
    „Üks probleem on õhu kihistumine. Aga veel suurem probleem on õhu halb kvaliteet ehk puudulik ventilatsioon. Ehk et ei ole õhku hingata, on ülikuum üleval ja jahe all,“ tutvustas Vare uuringu tulemusi. „Ma hakkasin seda suitsusauna kogemust üle kandma oma kodu sauna, kuhu ma neljandal katsel sain suure kivimahuga sügaval tunnelis oleva kerise, milles tõesti leil on aeglane ja ääretult mõnus ning temperatuur on ühtlane. Selline ongi saun, kus võib istuda ja juttu rääkida. Isegi 95–100kraadises saunas ütlevad inimesed, et see saun on jahe, kuid viie minuti pärast mõistavad, et nad pole kunagi saunas nii palju higistanud.“
    „Oleme tagasisidet saanud väga erinevatest maailma riikidest alustades Eesti ja Soomega ning lõpetades Austraalia ja Ameerikaga – tagasiside on 100% olnud positiivne,“ tõi Vare välja. Eriti rõõmustas teda tagasiside, et pered käivad nüüd koos saunas ning ka lapsed on hakanud vabatahtlikult saunas käima.
    Saunatehnoloogia suunanäitaja
    „Me ei näe ennast Saunumis kui kerisetootjat. Me oleme saunatehnoloogia ettevõte,“ ütles Saunumi tegevjuht Henri Lindal, kes liitus Saunumi meeskonnaga neli aastat tagasi ning oli ettevõtte teine töötaja. Tegevjuht on Lindal olnud viimased kolm aastat.
    „Meie missioon on innustada üha rohkem inimesi avastama sauna kui erakordselt meeldivat ja lõõgastavat viisi oma vaimse tervise hoidmiseks. Me arendame maksimaalselt tervislikke, nutikaid, ohutuid ja kvaliteetseid saunalahendusi, mida iseloomustavad kaasaegne disain, funktsionaalsus ja mõnusalt lihtne kasutajakogemus,“ tutvustas Lindal. „Meie visioon on olla saunatehnoloogia suunanäitaja kogu maailmale. Rääkides oma ala spetsialistidega teame, et need asjad, mida me teeme, ongi juba selles äris suunda näitamas.“ Lindal tõi välja, et Saunumiga on nad mõnes asjas teinud kahe aastaga sama, mida teised firmad on teinud 8-9 aastat.
    Hüplik ajalugu
    Minevikust rääkides tõi Lindal välja, et Saunumi esimene prototüüp on umbes 23 aastat vana. 2019. aasta novembris toodeti esimene partii Saunum Base'i seadmeid ja detsembris alustati müüki. Esimese viie aasta jooksul tuli lahendada suuri väljakutseid, näiteks kuidas mootor töötaks ilma helita ning kuidas teha ventilaator efektiivseks, et ta päriselt suudaks õhku liigutada. „Paljud konkurendid pole neid väljakutseid siiani suutnud ära lahendada,“ ütles Lindal.
    2020. aasta jaanuaris oli esimene väljapanek Järve Keskuse Saunamaailmas ja seda loetakse hetkeks, mil kõik läks käima. „Müüsime seal 26 seadet. Umbes sama palju müüsime ka veebruaris. Ja siis tuli COVID. Kui kõik teised saunaettevõtted nautisid seda aega, sest inimesed ei saanud reisida ja tahtsid oma kodu muudkui paremaks teha, siis meie kahjuks sellest osa ei saanud,“ tunnistas Lindal.
    2020. aasta detsembris toimus esimene raha kaasamine First Northi platvormil. Viimaste aastate jooksul on Saunum kaasanud kokku 4 miljonit eurot.
    2021. aastal kohta julges Lindal öelda, et oli esimene aasta, mil asi päriselt lahti läks. Siis tõsteti kõvasti käivet ja võeti turge.
    2022. aasta algas paljulubavalt, sest jaanuari lõpus saadi välja automaatika. Sealt edasi nii paljulubav ei olnud – siis tulid peale sõda, energiakriis, materjalide hinnatõus, inflatsioon. Aasta lõpuks tuli suur võit, sest saadi kätte UL- sertifikaat sisekliima seadmele. Üldine turg oli tol aastal aga nii kehvas seisus, et ei olnud meeldiv aasta.
    2023. aasta algas Saunumile üliolulise asjaga, sest saadi UL- sertifikaat kerisele. „See näitas, et teame, mida teeme. See aitab kõige paremini uksi avada USAs. See on kindlasti kõige karmimate tingimustega standard. Et sellele oma toode vastavusse saada, peab see olema väga ohutu,“ kinnitas Lindal.
    Stardipakkudelt ollakse lahti
    „Sel aastal tundub, et oleme stardipakkudelt enam-vähem minema saanud. Plaanid ja kokkulepped, mis meil selleks aastaks on, annavad põhjust suuremaks optimismiks, kui esimene kvartal isegi näitab,“ ütles Lindal.
    Saunumi käive 2020. aastal oli 0,28 miljonit, 2021.aastal 1,9 miljonit, 2022. aastal 2,2 miljonit ning 2023. aasta esimeses kvartalis 0,95 miljonit.
    „2022. aastal hakkasime välisaunu tootma. Nende tootmine ei ole meie jaoks jätkuvalt eesmärk iseenesest, vaid see on käivitatud selleks, et väga nähtavas tulevikus pakendada see innovatsioon, millega see arendusosakond siin firmas tegeleb, sauna,“ ütles Lindal. „Kõige lihtsam on seda pakendada saunaruumi, mida me ise kontrollime. Muidugi saame seda pakendada eksisteerivatesse saunadesse, kuid lihtsam on seda panna sauna, mille oleme ise loonud.“
    Kõik Saunumi seadmed on wifis, nii et kui luuakse mingi uuendus, siis kõik kliendid, kellel see on, saavad uuenduse kaasa. Lindali sõnul hakkab nüüd järjest turule tulema kõik see, milleks eelmisel aastal investorite raha kasutati. „Ise arvame, et enamik neist asjades on selles valdkonnas teenäitajad,“ ei suuda Lindal tagasihoidlikuks jääda.
    Kuum teekond lepinguteni
    Lepinguid saadakse Saunumis läbi väga kuuma teekonna. „Oleme kogu aeg pidanud kellegagi saunas käima,“ tunnistas Lindal. „Palju lihtsam oleks olnud käia messidel.“ Esimesel rahvusvahelisel messil käidi 2022. aasta oktoobri lõpus Saksamaal. Kolme aasta jooksul on Saunum müünud 29 riiki ning lepingutega on kaetud 21 riiki.
    Saunumi meeskond on praegu 27 inimest Tallinnas ja 9 inimest Jüris. Mitte ühelgi nende arendusinimesel pole saunaettevõtte kogemust. „Oluline oli, et nad oleksid oma kogemuse saanud erinevates valdkondades. Nüüd nad tulevad ja elavad siin sisse, võitlevad oma ideede eest ning selle tulemusena tekib midagi uut,“ selgitas Lindal.
    Kuidas tuleb 2023. aasta?
    Tuleviku kohta avaldab Lindal, et Eesti osakaal Saunumi käibes kukub 20-25% juurde, sest ekspordi osakaal on tõusnud. Saunaehitus jääb umbes 20–25% juurde, peamine käibe komponent ehk 75–80% on ikkagi kerised, keriste automaatika ja lisad.
    „Meie esimese kvartali käive oli 0,95 miljonit, poolaasta prognoosiks oleme võtnud 2,2–2,4 miljonit, aasta prognoos 5,8 miljonit. Peamised kasvumootorid on USA ja Kanada turud ning Saunumi Spa Sessioni keris,“ loetles Lindal. „Oleme tegemas mustkunstitrikki – eesmärk on sel aastal olla kas või 1 euroga kasumis.“
    Saunumi esindajate olek ei jäta kahtlustki, et nad ise eesmärgi täitmisse usuvad. Ilmselt veensid nad vestlusringi ning Saunumi ruumides tehtud ekskursiooni käigus ka mõndagi investorit. Äsja lõppenud rahakaasamisega sai ettevõte eesmärgi täis ning märgiti 3% ülegi. Kokku kaasas ettevõte investoritelt 1,1 miljonit eurot, väljastades veidi üle 144 000 aktsia.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.