Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tavaline eestlane on võrreldes põhjanaabritega väga disainiteadlik

    Foto: Arens Mööbel

    Huvitav on fakt, et tavaostjast eestlane on võrreldes soomlase või rootslasega rohkem disainile orienteeritud. Samas on Skandinaavia turg suhteliselt ühtne ning suuremas plaanis ühtib keskmise eestlase ettekujutus kaunist ja funktsionaalsest köögist skandinaavlase omaga, räägib Arens Mööbel ASi salongide juhataja Aune Meelind.

    Arensi tehases valmistatud köögimööblikomplektidest läheb ekspordiks.

    Kui kaua olete juba turul tegutsenud?
    Firma ajalugu ulatub aastasse 1992, mil tudengitest vennad Mihkel ja Jaan Arens asutasid mööblit tootva väikefirma, millest tänaseks on saanud üks suurimatest köögitootjatest Baltikumis. Meie prioriteedid läbi aegade on olnud tootearendus ja innovatsioon. Täna iseloomustab Arensit tehnika viimase sõna järgi varustatud, suuresti robottehnoloogial põhinev masinapark.
    Millega olete suutnud oma klientuuri kasvatada ja hoida?
    Kindlasti on üks meie eelis olnud see, et tegu on eestimaise ja erakapitalil põhineva firmaga. Teine oluline edu alus on see, et erinevalt paljudest mööblisalongidest on Arensil oma, samanimeline tootjatehas. Ka ühtlase kvaliteeditaseme hoidmine on olnud heaks müügieeliseks.
    Kuidas on Eesti turg teie silmis muutunud, mida tellitakse-küsitakse rohkem, mida vähem?
    Valdav osa müüdavaid kööke on heledas gammas või pastelltoonides. Viimastel aastatel panustatakse rohkem tähelepanu kvaliteetfurnituurile, tööpinnana on au sees kivi ja liimpuit. Moes on eri värvitoonides ja praktilised sileda pinnaga keraamilised valamud, mida saab paigutada ka kivipinna alla. Maailmamessidel nähtu põhjal võib julgesti öelda, et meie köögimööbel on igati konkurentsis. Huvitav on fakt, et tavaostjast eestlane on võrreldes näiteks soomlase või rootslasega rohkem disainile orienteeritud.
    Üldiselt ühtib keskmise eestimaalase maitse suuresti Skandinaavias levinud stiilidega. Moes on ajatud ja rahuliku planeeringuga, valdavalt heledas värvigammas köögilahendused.
    Foto: Arens Mööbel
    Kuidas käib köögi eest tasumine?
    Suurem osa köögistuudioid töötab põhimõttel 50% ettemaks ja 50% lõppmaks. Ka meie ootame lõppmaksu tasumist vahetult enne mööbli tarnet ja paigaldust.
    Kellega teete koostööd?
    Meil on pikaaegne koostöö paljude kinnisvaraarendajate ja -firmadega. Lisaks Bonavale, Merkole, Fundile ja Livenile ootame algaval aastal aktiivset koostööd ka Pindi Kinnisvara ja Endoveriga.
    Mis on tavakliendi jaoks suurim erinevus odava mööbli ja kvaliteetse mööbli vahel?
    Tehnilise kvaliteedi mõttes on Arensi kõige soodsamatest materjalidest koosnev mööblikomplekt võrdväärne meie tehases toodetud kõige kallimate materjalidega varustatud komplektiga. Saladus on tehnoloogias: kõik Arensis toodetud uksed ja korpused on kanditud laseriga, mis pikendab oluliselt mööbli vastupidavust ja kasutusaega.
    Väga soodsa mööbli puhul, näiteks nagu mõnedes kataloogides väljapakutud mõnesajaeurosed komplektid, on raske vastupidavusest rääkida. Ka furnituuri (hinged, mehhanismid jne) ja materjalide poolest (papilaadsed uksed ja korpused) erineb odavahinnaline mööbel kvaliteetmööblist märkimisväärselt.
    Millised on olnud viimased uuendused tootmistehnoloogias?
    Eks ikka lasertehnoloogia ja tootmise robotiseerimine. Viimastel aastatel on Arensi sortimenti lisandunud hulk põnevaid tooteid. Tootjate Cleaf ja Kaindl siledad printdekooruksed näevad välja äärmiselt tõetruud, olles samas suurepärase hooldatavusega. Need väga taskukohase hinnaklassiga uksed on klientide lemmikud.
    Suure populaarsuse on saavutanud ka ülimatid Feniks- ehk nanouksed, mis põhinevad tõelisel kõrgtehnoloogial – siidmatt ja näpujälgi tõrjuv viimistluskiht on saavutatud kosmosetehnoloogias kasutatava nanotehnoloogia abil. Nanouksi saab väiksemate mehaaniliste vigastuste puhul kodus ise parandada ehk termotöödelda – õrnemad kriimud ja täkked on võimalik vastavalt juhendile triikrauaga n-ö välja triikida.
    Kus turgudel peale Eesti veel tegutsete? Mil määral ja mille poolest erinevad eestlaste maitse ja soovid teiste riikide klientide omast?
    Arensi eksport on pikka aega moodustanud 40–50% kogumahust. Suuremad turud on Norra, Rootsi, Soome, Läti ja Luksemburg.
    Kohalikul turul on eesti ja vene tellijate maitse viimasel kümnendil oluliselt ühtlustunud. Varasemaid tugevaid slaavipäraseid mõjutusi kohtab harvem.
    Skandinaavia turg on suhteliselt ühtne ning suuremas plaanis ühtib keskmise eestlase ettekujutus kaunist ja funktsionaalsest köögist skandinaavlase omaga.
    Kas pakkumise saamiseks on vajalik salongi tulla?
    Jah, peame seda vajalikuks. Meili teel saadetud päringutele me üldjuhul vastata ei jõua, sest hinnaküsimiste hulk on väga suur. Edukaks projektiks on alati parem kohtuda disaineriga silmast silma, et selgitada välja soovid ja täpsustada valikud. Samuti palume kohtumine disaineriga eelnevalt kokku leppida.
    Foto: Arens Mööbel
    Mida peaks teadma esimesel kohtumisel disaineriga?
    Esimest korda kliendiga kohtudes ootame esialgsete mõõtudega plaani ning infot ventilatsiooni, veetorude ja pistikute asukohtade kohta. Kaardistada võiks ka eenduvad aknalauad, radiaatorid, orvad, karbikud ja teised ruumi eripärad. Mõõtude pärast muretsema ei pea, enne lepingu vormistamist mõõdab meie paigaldusmeister kõik köögid üle. Mida rohkem infot kujundatava köögi kohta on, seda parem. Kaasa võiks võtta ka näidismaterjale: näiteks põrandamaterjali tükk, seinavärvi kood, miks mitte ka fotomaterjali oma unistuste köögist.
    Millega peaks klient arvestama köögitehnika valikul?
    Soovitav oleks teatud valikud eelnevalt läbi mõelda. Näiteks kas nõudepesumasin peaks olema 45 või 60 cm lai; kas ventilaator/külmik võiksid olla eraldiseisvad või kappi integreeritud; kas perel on vajadus mikrolaineahju järele või mitte.
    Juba täpsemate valikute puhul tuleb kõne alla pliidiplaat, mida saab valida induktsioonmudelite või tavaliste keraamiliste mudelite vahel. Väiksemate köökide omanike rõõmuks on turule tulnud integreeritud pliidiplaadid laiusega 45 cm, samuti on saadaval samas mõõdus integreeritud ahjud.
    Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata ka ahjude hinge­elule. Pürolüüs ehk isepuhastatavus ja väike auru lisa­funktsioon on kindlasti vajalikud ja perenaisesõbralikud.
    Suuremate köökide puhul soovitakse tihti kasutada suuremõõdulisi eraldiseisvaid side by side tüüpi külmikuid, mis on küll suurepärase mahutavusega, kuid ei pruugi disaini seisukohast olla kõige nägusam lahendus. Siinkohal tasuks kaaluda võimalust kasutada täiskõrget integreeritud jahekappi ja eraldi tööpinna all asuvat sügavkülmikut.
    Ka viimasel ajal populaarsust kogunud integreeritud veinikülmikuid on saadaval erinevates mõõtudes, väiksemad neist laiusega 15 ja 30 cm.
    Ühtmoodi soositud on nii must, valge kui ka roostevaba viimistlusega tehnika. Eksklusiivsemate köökide puhul on pakkuda ka messing- ja vaskviimistlusega mudeleid.

     Arens-Mööbel AS

    Ettevõte valmistab eritellimusel köögimööblit 1992. aastast. 25 tegutsemisaasta jooksul on valminud üle 120 000 köögi. Arensi 14 000ruutmeetrises tehases Tartu lähedal valmistatakse keskmiselt 40 köögimööblikomplekti päevas, millest 45% läheb ekspordiks. Arensi salongid asuvad Tallinnas, Tartus ja Riias ning edasimüüjate kaudu on ettevõte esindatud ka Pärnus, Viljandis, Haapsalus ja Paides.

    www.arens.ee

  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.