Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: kas investor peaks terroriste kartma?

  Investoril maksab terrorirünnakute mõju hindamisel säilitada külm pea ja toetuda faktidele.Foto: EPA

  Õõvastavad sündmused Pariisis viisid mu mõtted tõenäosusteooriale ja Wall Streeti Nietzscheks nimetatud Nassim Nicholas Talebile.

  Just Talebi teostega tutvumine pakub minu hinnangul investorile Prantsusmaal toimunud koleduste mõtestamisel küllaga väärt mõtteainet. Kõigepealt aga sellest, kes ta selline üldse on.
  Mainekad majandusväljaanded üle kogu maailma on viidanud Talebile kui viimase sajandi ühele säravaimale tippintellektuaalile. Ja põhjusega. Nii 1987. kui 2007. aasta börsikrahhis Wall Streetil suuri summasid teeninud doktorikraadiga kaupleja on üks neist vähestest autoritest, kes pole rikkaks saanud üksnes bestsellerite avaldamisega, vaid aastakümneid reaalselt turgudel madistades.

  Valik Nassim Nicholas Talebi teoseid:

  Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets. (2001).

  The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable. (2007).

  The Bed of Procrustes: Philosophical and Practical Aphorisms. (2010).

  Antifragile: Things That Gain from Disorder. (2012).

  Raamatuid on saatnud müügiedu
  Tõe huvides olgu öeldud, et ka kirjanikuna ei tule tal kehvade müügitulemuste pärast silmi peita – tema tuntumaid teoseid „Fooled by Randomness“ („Juhuse narrid“) ja „The Black Swan“ („Must luik“) on tõlgitud üle kogu maailma ja tiraažid ulatuvad miljonitesse.
  Mõlemas eelviidatud teoses tegeleb autor põhjalikult tõenäosuslikkusega – esimesel puhul on raskuskese sellel, kuivõrd suur on juhuse roll meie elus, ning ta näitab, kui kaitsetud oleme tegelikult meist mittesõltuvate tegurite ees.
  „Must luik“ käsitleb aga põhjalikult samanimelist fenomeni. Tegemist on üüratu negatiivse või positiivse mõjuga sündmusega, mida keegi ette ei näinud ning mille toimumise tõenäosus on imepisike. Fenomeni iseloomustab ka paradoks, et pärast sündmuse toimumist leidub vähe neid, kes seda enda sõnul ette ei näinud. Just nõnda nagu suur hulk inimesi väidab tagantjärele, et nägi ette 2007. aasta finantskriisi või 11. septembri terrorirünnakuid. Inimeste mälu ja isiklik ajalookäsitlus on valikuline ja petlik.
  Toetu faktidele
  Kuigi on võimalik ehitada üles optsioonistrateegiaid, mis aitavad lõigata kasu kõikvõimalikest suurtest krahhidest, mis paratamatult aeg-ajalt finantsturge raputavad, siis minu puhul tähendaks see kogu senise strateegia ümbertegemist ning sukeldumist tuletistehingute ning finantsmatemaatika maailma. Et selleks pole mul aega ega tahtmist, aitab ennustamatute tragöödiate vastu kõige paremini ajaproovile vastu pannud taktika – hajutamine ning emotsioonide talitsemine.
  Talebi teoseid soovitan aga kahtlemata kõigil investoritel lugeda, sest sealt koorub ilusasti välja edu võti: tuleb osata vahet teha sensatsioonilisel ja empiirilisel, vältida tühja teoretiseerimist nagu katku ja avada uks üksnes faktidele. Nii ka Pariisi sündmuste puhul.
  „Mustas luiges“ toob autor igapäevaelust briljantse näite selle kohta, kuidas inimesed end erinevate väljamõeldud narratiividega lollitada armastavad. Toetudes põhjalikule uuringule, viitab ta sellele, et „rahvuslik identiteet“ võib pakkuda küll vahvat materjali filmitööstusele ja aidata riigipäid sõjategevuse mahitamisel, ent empiiriliselt on rahvus pigem fiktsioon.
  Samal ajal leidub endiselt neid, kes usuvad tõsimeeli brittide temperamenti või eestlaste töökusesse. Päriselus aitab inimeste käitumist rahvusest oluliselt paremini ennustada inimese sugu, sotsiaalne klass ja amet. Kogenud investor end rahvapärimustel lollitada ei lase.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.