investor Toomas • 17. juuni 2016 kell 12:45

Investor Toomas: Brexiti-ootus röövib raha

Viimastel nädalatel on Suurbritannias käinud usin kampaania nii Euroopa Liidu poolt kui ka vastu.  Foto: epa

Kuna viimasel nädalal on arvamusküsitluste valguses Brexiti-hirm süvenenud ning turud langevad, olen ka mina oma portfelli väärtusest kõvasti kaotanud.

Kui veel mõni nädal tagasi sain hõisata, et minu portfell purustab rekordeid, siis kõigest ühe nädalaga on selle väärtus ligi 10 000 euro võrra kahanenud. Enamik aktsiaturge on viimastel päevadel languses ning seetõttu mõtlevad lühiajalised investorid oma positsioonide müümisele ja otsivad võimalusi, kuidas Suurbritannia referendumist kasu lõigata.

Lähenev referendum paneb mõtlema mindki, on ju minu portfellis Briti börsil noteeritud Ryanairi aktsiaid ning Skandinaavias kaubeldavad Statoil ja Leroy Seafood. Kuna Brexiti korral saaksid kannatada nii Londoni kui teised Euroopa börsid, peaksin ehk otsima võimalusi riskide maandamiseks?

Panus referendumi tulemusele

Üks võimalus referendumi pealt teenida ning seeläbi aktsiate langemisest tulenevaid riske vähendada on rahvahääletuse tulemuse ennustamine. Kihlveokontor William Hill pakub õigesti ennustajatele Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise korral raha tagasi 1,5kordselt ehk 50protsendilise tootlusega. Samal ajal on skeptikutel Brexiti toimumise korral võimalik oma raha tagasi saada koguni 2,6kordselt, mis tähendaks juba 160protsendilist tootlust.

Kurioosumina on William Hilli pakutud võimalusest kinni haaranud üks Londonis elav naine, kes panustas Suurbritannia Euroopa Liitu jäämisele 100 000 naela ning teeniks võidu korral seega puhaskasumi 50 000. William Hilli teatel on tegemist naise elu kõige esimese panusega. Samuti on mängu pandud summa poliitiliste sündmuste ennustamisel ajaloo suurim.

Brexiti tõenäosus väike

Kihlveokontorid peavad erinevalt arvamusküsitlustest Brexiti tõenäosust küllaltki väikeseks. Näiteks peab William Hill oluliselt tõenäolisemaks Suurbritannia peaminister David Cameroni tagasiastumist sel aastal. Peaministri ametist lahkumist ennustava panustaja võit oleks koguni kaks korda väiksem kui Brexiti realiseerumise korral.

Samuti arvatakse, et hääletajate meelsust Euroopa Liitu jäämise üle muudab positiivsemaks asjaolu, et neljapäeval tapeti Ühendkuningriigi Euroopa Liitu jäämist pooldav parlamendisaadik Jo Cox.

Jään oma liistude juurde

Kuigi William Hilli pakutav tootlus tundub ahvatlev, kaasneb sellega ka suur risk kogu oma rahast ilma jääda. Suurema tõenäosusega säilitan oma raha praegu mitte midagi tehes, sest analüütikute hinnangul on Brexiti mõju aktsiaturgudele vaid lühiajaline ning see sobib minu investeerimisstrateegiaga. Pigem võib referendum pakkuda soodsa võimaluse aktsiapositsioonide suurendamiseks, mis juhul soetaksin juurde viimastel päevadel langustrendi näidanud Ryanairi.

Nendele, kes soovivad oma riske siiski maandada, soovitaksin riskantsete lahenduste asemel vaadata pigem kulla soetamise poole, sest väärismetalli väärtus on vaatamata Brexiti-hirmule tublisti kasvanud.

Hetkel kuum