investor Toomas • 2. detsember 2016 kell 3:30

Investor Toomas: mul tekkis paljulubav investeerimisidee

Pfizer on üks võimalusi üritada Trumpi presidentuuriga raha teenida.  Foto: EPA

Viimasel ajal räägitakse palju Donald Trumpi mõjust aktsiaturgudele ja investoritele paistab see igatahes meeldivat, sest Ühendriikide peamised aktsiaindeksid püstitavad üha uusi rekordeid. Mõtlesin, et peaks samuti üritama Trumpi võidust kasu lõigata.

Kust aga alustada? Pangandussektor on Ühendriikides meeletult rallinud, kuid ma ei näe, et seal oleks minule sobilikku investeeringut. Pealegi, olen juba soetanud LHV aktsiaid ja võlakirju ning ei tahaks oma portfelli rohkem finantssektori poole kallutada.

Lisaks pankadele prognoositakse head minekut biotehnoloogia- ja farmaatsiaettevõtetele, kuna kõik märgid näitavad, et Trump loobub Obamacare’ist ja lõdvendab sektorile kehtestatavaid nõuded. Lisaks on juttu olnud ettevõtete tulumaksu alandamisest ja välisriikides teenitud kasumi kojutoomisest maksusoodustusega, mis hiiglaslikele farmaatsiafirmadele tähendaks kümneid miljardeid dollareid võitu.

Biotehnoloogia sektor pole paraku minu eelistus. Tõsi, seal võib esineda suuri tõuse ja õige panuse korral võib märkimisväärselt teenida, kuid ma otsin stabiilsed ja kasumlikke ettevõtteid helde dividendiga. Ja siin tulebki mängu maailma üks suuremaid ravimitootjaid Pfizer.

Kui tõepoolest Trump avab uksed ja Pfizer saab mitmeid lisamiljardeid dollareid, võimaldab see firmal suurendada dividendi, osta tagasi aktsiaid ja rahastada ülevõtmisi, mis farmaatsiasektoris on teinekord üliolulise tähtsusega.

Pfizeri aktsia on minu silmis vägagi atraktiivne. Neil on kindel bilanss, püsiv kasum ja aktsia on väga atraktiivselt hinnastatud. Ettevaatav kasumi-hinna suhe on 12,6, mis on suurte ravimitootjate seas kõige madalam. Pfizeri dividenditootlus on 3,8%, mis on samuti oma sektori üks kõrgemaid.

Pfizeri turuväärtus jätkuvalt madalal.  

Viisakas tõusupotentsiaal

Mulle meeldib, et aktsia pole pärast Trumpi valimisvõitu järsult hüpanud, mis tähendab, et kasvuruumi jagub. Uurides aktsia varasemat käitumist panin tähele, et see kaupleb üldiselt suhteliselt väikeses vahemikus, mis on jällegi mulle meeltmööda.

Analüütikutele paistab ka aktsia meeldivat. Keskmine soovitus on 2,4 (üks tähendab tugevat ostusoovitust ja viis tugevat müügisoovitust). Aktsiat katvast 22 analüütikust pooled soovitavad seda hoida ja pooled osta ning keskmine hinnasiht on 37,86, mis novembri lõpu seisuga viitab ligi 18% tõusupotentsiaalile.

Riskid võivad Pfizeri puhul olla seotud erinevate ravimitega. Ma pole selle sektoriga väga kursis, kuid sel aastal tundus probleem olevat rohkem ravimi hindades, kui nende tõhususes. Sellegipoolest oleme näinud, kuidas kas või ühe arendamisjärgus ravimi altminek võib tuua tohutu kahju ravimitootja aktsiale. Teise probleemina näevad kriitikud, et firma kipub lootma teiste firmade ülevõtmisele, et toita kasumi kasvu.

Üldplaanis ma siiski ei näe, et need ohud oleksid midagi ülearu tõsist. Mulle meeldib firma kasumi teenimise võime, makstav dividend, aktsia atraktiivne hinnatase ja asjaolu, et ravimitootja lisamine aitaks mul portfelli hajutada. Kui Trump veel ka äri ajamist lihtsustab ja lubab kasumeid koju tuua, siis see oleks kirss tordil. Võtan Pfizeri vaatluse alla.

Hetkel kuum