Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kriis muutis tööhõivet

  Viimastel nädalatel on palju tähelepanu pälvinud küsimus, miks on töötus ikka suhteliselt suur, samas kui vabade töökohtade statistika näitab kasvutendentsi. Tegelikult ei ole statistika siiski nii vastuoluline, kui paistab, kirjutab töötukassa  analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringson.

  Vabade töökohtade juurdevool hakkas Eestis taas suurenema 2010. aasta algusest ning töötute arv hakkas selletõttu kiiresti langema alates 2010. aasta kevadest. Tänase päevani on töötute arv olnud päris kiire langeva trendiga, vaatamata sellele, et sesoonsete mõjude tõttu on sügis- ja talvekuud näidanud mõningast ajutist töötute arvu kasvu. Kuigi töötuse määr ei ole veel jõudnud tagasi kriisieelse tasemeni, on töötute arvu langus olnud Eestis siiski oluliselt kiirem võrreldes teiste ELi riikidega ning täna on Eesti töötuse määr madalam ELi keskmisest. Alles mõni aeg tagasi olime Hispaania ja Läti järel üks kõrgeima töötuse määraga riik Euroopa Liidus. Teiselt poolt, vabade töökohtade arv on olnud sel perioodil kasvava trendiga.
  Seega on vabade töökohtade arvu tõus ja töötute arvu langus üldiselt käinud käsikäes. Olulistele tõrgetele tööturu toimimises ja struktuurse tööpuuduse kasvule viitaks see, kui vabade töökohtade määr ja töötuse määr kasvaksid korraga. Eesti viimaste aastate andmetele tuginedes seda aga üldiselt täheldada ei saa. Kuivõrd aga töötuid on täna vähem kui kaks aastat tagasi ning vabu töökohti rohkem, on paratamatu, et kandidaate töökuulutusele vastamas on vähem. See on aga tõenäoliselt üks põhjus, miks on viimasel ajal olnud uuesti rohkem juttu tööjõupuudusest.
  See ei tähenda, et Eestis pole struktuurse tööpuuduse suurenemise ohtu. Kuigi näiteks 2011 mõjutas hõive kasvu kõige rohkem hõivatute arvu suurenemine töötlevas tööstuses ja ehituses ehk sektorites, kus majanduskriisi alguses hõive kõige kiiremini kukkus, on tänane ja ilmselt ka homne hõivestruktuur siiski teistsugune kui kriisieelne. See aga tähendab, et töökohtade ja töötajate kvalifikatsiooni vastavus on Eestis ikka väga oluline teema. Majanduskriisi järel peab osa tööjõudu vahetama tegevus- või ametiala ning seetõttu on oluline neile tagada täiend- või ümberõppe võimalused.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.