Väinu Rozental • 21. september 2015 kell 4:15

Üks Sylvesteri asutaja puksiti omanike seast välja

Metsanduskontsern Sylvester asutati1990. aasta suvel, kõikides senistes kirjatükkides on asutajatena nimetatud neli nime: Mati Polli (hilisem nõukogu esimees), Kaido Jõeleht (kommertsdirektor), Peeter Mänd (metsandusdirektor) ja Urmas Nimmerfeldt (tegevdirektor). Tegelikult oli Sylvesteri asutajate seas veel üks mees, Uno Holmberg. Ta on OÜ AMS Electronic ainuomanik ning juht. Aastaid tagasi tootis see firma elektroonilisi seadmeid, nüüd tegeleb peamiselt kinnisvara arendusega.

Holmbergi häälest teisel pool telefonitoru võib tabada teatud nördimusnooti, kui ta meenutab enda rolli Sylvesteri asutamisel. Holmberg kui metsandusfirma idee laualekäija ja üks asutajaid puksiti paar aastat hiljem Sylvesteri aktsionäride pundist välja, sest ta ei olnud Sylvesteris palgal, vaid tegeles samal ajal ühtlasi oma elektroonikafirmaga. Ta enda väitel oli aga just tema see, kes esimesel aastal puhus Sylvesterile elusädeme sisse, sest kõik teised kaasasutajad olid sel ajal veel riigitööl.

Kui Uno Holmberg oli 1992. aasta oktoobris oma osaluse kompanjonidele maha müünud, suurendati sama aasta detsembris Sylvesteri omanikeringi nelja inimese võrra. Need olid finantsjuhiks kutsutud Kuno Liblik ning Polli ja Jõelehe kursusekaaslased Endel Ermel, Gallo Trei ja Ingrid Prants. Kursusevend Enn Pruul sisenes Sylvesteri omanikeringi 1995. aasta juunis. Vahepeal kedagi Sylvesteri aktsionäriks ei kaasatud, kuni omanikeringi suure laienemiseni augustis 2002.

OÜ AMS Elektronic omanik ja juht

quote

Olin Sylvesteri üks asutajaid 1990. aasta suvel. Tundsin varasemast ajast Kaido Jõelehte ja kui Kaido sai töökoha Estimpeksi – ta tegeles seal metsamaterjali müügiga –, tekkis mul mõte asutada sama asjaga tegelev firma. Arutasime seda mõtet Kaidoga, arutasime ka seda, keda loodavasse firmasse tööle võtta. Nii sattus Mati Polli meie punti. Polli ikka kahtles algul selles ettevõtmises, mul tuli teda veenda.  

Esimesel aastal ma üksi sudisin, et Sylvesteri äri käivituks. Sai esimene metsalank vene sõjaväe käest ära ostetud ja pärast seda läks äri päris hästi käima. Kaasaktsionärid olid algul kõik riigitööl, mina tegelesin Sylvesteriga oma elektroonikafirma kõrvalt. Siis tuli Urmas Nimmerfeltd tegevdirektorina palgale ja järjest tulid teised poisid ka robinal Sylvesterisse tööle. Mati Polli, Kaido Jõeleht ja Peeter Mänd lahkusid riigiametitest ja tulid põhikohaga Sylvesterisse.

Mõne aja pärast öeldi mulle, et näe, meie oleme põhikohaga siin tööl, ainult sina ei ole. Mulle anti mõista, et kui ma Sylvesteri omanikeringist välja ei astu, asutavad nad kõrvale uue firma. Müüsin oma aktsiad neile. Muidugi oli mul hiljem sellest kahju, aga mis seal ikka. Tagantjärele tarkus ei loe küll midagi, aga ma oleksin pidanud ise jääma Sylvesterit juhtima. Ma mõtlesin toona, et suudan tegutseda kahes valdkonnas korraga, metsamaterjali vahenduses ja elektrooniliste aparaatide tootmises. Aparaadiehitus on mulle loomulikult südamelähedasem.

Kontsernile panid aluse kursakaaslased ja võrkpallifännid

Sylvesteri üheksast tuumikaktsionärist enamik ehk kuus inimest pärineb 1976. aastal EPA metsamajanduse eriala lõpetanud kursuselt, mille kursusevanemaks oli kõrgkooli cum laude lõpetanud Mati Polli. Sylvesteri aktsionäride teises laiendusringis kaasatud kursusekaaslased katsid hiljem arvestatava osa Eesti metsavarumispiirkondadest: Endel Ermel juhtis kunagist ASi Põlva Sylvester, Ingrid Prants ASi Võru Sylvester, Enn Pruul ASi Sylvester Kilingi ja Gallo Trei oli Sylvesteri Läänemaa osakonna juhataja.

Sylvesteri grupis töötas veel mitu samal kursusel õppinud meest – Tõnu Naha oli kunagise metsavarumisfirma ASi Sylvester Elva juht ja Tõnis Mäerand oli nõukogu esimees ASis Forestex, mis ühendati Sylvesteriga enne suurtehingut Stora Ensoga. Kursusvend Enn Tomson töötas kunagise metsavarumisfirma OÜ Laatre Sylvester juhina, aga kuna see firma lõpetas tegevuse enne suurtehingut, siis Laatre Sylvesteri väikeaktsionärid ei pääsenud Sylvesteri laiendatud aktsionäride ringi. 

Sylvesteri endise finantsdirektori Kuno Libliku sõnul sattus ta Sylvesteri punti kogemata. Liblik lõpetas 1980. aastal Tartu ülikooli majandusküberneetikuna, ent kutsuti kohe pärast lõpetamist ohvitserina aega teenima. Kui ta kahe aasta pärast vene sõjaväest priiks sai, otsis ta erialast tööd ning sattus tollasesse metsamajanduse ja looduskaitse ministeeriumisse, kus ühe osakonna, metsakasvatuse osakonna juhatajaks oli Mati Polli.

„Metsaministeeriumi mehed ja Tallinna ümberkaudsed metsamehed – me mängisime koos võrkpalli,“ räägib Liblik. „Sellest samast võrkpallipundist ja sõpruskonnast kujunes hiljem välja Sylvesteri tuumik. Need metsandusharidusega mehed olid tegelikult tõsised metsafännid juba vene ajal.“

Täpsustame, et Kaido Jõeleht töötas omal ajal endise Iru metskonna metsaülemana ja Peeter Mänd (lõpetanud EPA metsanduse 1980. aastal) töötas endise Viimsi metskonna metsaülemana. Urmas Nimmerfeldtil pole metsandusharidust, tal on merendusharidus.

Kunagise Sylvesteri Läänemaa osakonna juhataja Gallo Trei kinnitab, et teda kutsus Sylvesteri omanike seltskonda Mati Polli. „Me oleme Matiga mitu puuda soola ära söönud, oleme koos käinud matkamas ja Kamtšatkal üliõpilasmalevas,“ seletab Trei. „Toakaaslased me Matiga tudengiajal ei olnud, küll aga elasin samas ühikatoas Kaido Jõelehega. Mina ja Kaido oleme mõlemad Saaremaalt pärit ja keskkooli ajal õppisime ühes klassis.“

ASi Sylvester registreerimisdokument 25.10.1990   
Hetkel kuum