12. detsember 1995 kell 22:00

Tartus on Euroopa tasemel autokeskus

Novembris avas Tartu Sõpruse silla mahasõidutee ääres uksed ASi Satwo uus autokeskus. Krundil asunud Jõe tänava saunahoone osutus amortiseerunuks ja tuli lammutada. Samas võimaldas vana hoone kõrvaldamine projekteerida täielikult vajadustele vastava ehitise. E-Inseneribüroo võttis projekteerimise juures arvesse Soome autokeskuste ehituskogemusi. «Spetsiifiliste ehitiste puhul, nagu seda on kaasaegne autokeskus, peavad ehitaja ja tellija pidevat infot vahetama,» kinnitas SRV Eesti Ehituse poolelt projekti juhtinud Lembit Uibo.

Valminud autokeskus kujutab endast tüüpilist Lääne-Euroopa keskmise suurusega autodiileri müügi- ja hoolduskompleksi. Autokeskuse fassaadi õnnestunumaid elemente on poolkaares trepikäigu aken, mis jagab hoone peasissekäigu kohalt kaheks. Tartu elavaima liiklusega tänava poole jääb avarate akendega müügisalong, teisel pool peasissekäiku on hoolduse- ja remondisaal. Maja tagaosas on autopesula ja suur varuosaladu. Maja keskel asuvas bürooplokis annab tunda ruumikitsikus. ASi Satwo tegevdirektori Illimar Maasingu sõnul võeti projekteerimise algusest peale suunaks kokkuhoid põrandapinna osas. «Meie majas ei ole lennujaama mõõdus müügisalongi, ruumi poolest on eelistus hooldusesaalil,» rõhutas Maasing. Tavapärase ühe sissesõiduvärava asemel on Satwo hooldusesaalil viis ust, mis vähendavad tarbetut ja ohtlikku manööverdamist ning hoiavad kokku põrandapinda. Sisekujundus, viimistlustööd ja kasutatud materjalid jätavad soliidse mulje, kuid ei mõju samas ülepakutud luksusena. Meeldiva atmosfääri loob Fordi valgusreklaamides kasutatav sinine värvitoon.

Hetkel kuum