25. jaanuar 1996 kell 22:00

Poola peaminister esitas tagasiastumispalve

Eelmisel kuul süüdistas koos Lech Walesaga ametist lahkuv siseminister Milczanowski peaminister Jozef Oleksyt koostöös NSV Liidu ning Vene luureteenistustega. Oleksy ei ole süüdistusi omaks võtnud, küll aga möönis ta sõbralikke suhteid Vene diplomaadi Vladimir Alganovi ning tema järeltulijaga, kes mõlemad osutusid KGB luureohvitserideks. Oleksy sõnul on tegemist opositsiooniparteide provokatsiooniga, sest nad ei suuda leppida Walesa allajäämisega ekskommunist Kwasniewskile presidendivalimistel novembris.

Valitsuskoalitsioonis vähemuses olev Poola talurahvapartei (PSL) ruttas kujunenud olukorda kasutama, nõudes koalitsiooni jäämise tingimusena vabanenud peaministriportfelli. Kandidaadiks pakutakse praegust plaaniministrit Pietrewiczit. Vastasel juhul ähvardab PSL liitlasi otsida opositsiooniparteide hulgast, kes nõuavad Oleksy tagandamist ning demokraatliku vasakparteide liidu (SLD) võimult kõrvaldamist juba ammu.

Arvamusküsitluse järgi seni tugeva toetusega SLD püüab oma usaldusväärsust taastada, nimetades koalitsiooni kokkuvarisemise puhul võimaliku väljapääsuna ennetähtaegseid parlamendivalimisi. President Kwasniewski näeks meeleldi koalitsiooni püsimist, kuid on valmis valimisi toetama. Walesale ning solidaarsuspartei pinnalt tekkinud uuele valimisblokile võiksid ennetähtaegsed valimised sisaldada revan?ivõimalust.

Poola konstitutsiooni järgi peab peaministri tagasiastumispalve kinnitama president, kellel on siis 14 päeva aega nimetada uus peaminister. Jozef Oleksy sai ametis olla vaid 1995. a märtsist, mil temast sai esimene endise kommunistliku valitsuse liige selles ametis pärast Poola ühinenud töölispartei võimulttõukamist 1989. REUTER

Hetkel kuum