• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läänemere-Euroopa saab kokku Riias

  Homme-ülehomme peetakse Riias 5. Läänemeremaade parlamentide koostöökonverents. Kui meenutada, et kõigest viis kuud varem -- aprillis 1996 toimus Vilniuses Balti assamblee ja Põhjamaade nõukogu ühisistung, on põhjust öelda, et Euroopa peab meeleldi oma suurüritusi Läänemere idakaldal. Võib koguni kinnitada, et eesseisev konverents on oma eelkäijatega (1991 Helsingi, 1993 Oslo, 1994 Varssavi, 1995 RÖnne, Bornholmi saar, Taani) võrreldes selgelt euroopalik, mitte provintslik.
  Konverentsil on esindatud kaks tasandit -- Läänemere-äärsete riikide (kesk)parlamentide liikmete kõrval osalevad ka Ahvenamaa, Bremeni, Fääri saarte, Gröönimaa, Hamburgi, Karjala, Mecklenburg-Vorpommerni, Schleswig-Holsteini seadusandlike kogude, samuti Balti assamblee, Põhjamaade nõukogu ja europarlamendi esindajad. Idee tuua Läänemere-äärsete alade esindajad ühe laua taha -- valitsuste tasemel teeb sama ministritest koosnev Läänemeremaade nõukogu (CBSS) -- oli kahtlemata õige, seni jäi vajaka väljundist Euroopa suurstruktuuridesse.
  Sündmuste kulgu vajalikus suunas mõjutas Euroopa Liidu viimaste aastate märgatav kalle Vahemere poole. Õnneks sai liit otsustaval hetkel juurdekasvu ka Põhja-Euroopast Soome ja Rootsi näol, mis lõi uue tausta Eesti, Läti ja Leedu pürgimustele Euroopa struktuuridesse. Nii sai taas väita, et «Läänemeri on Euroopa meri» ning Vahemere lõunakallast üksisilmi seiranud Euroopa viidi kiirelt tasakaalu. Europarlamendi president dr Klaus Haensch oli see, kes septembris 1995 pakkus RÖnnes vastukaaluna Vahemeremaade tippkohtumisele Barcelonas Läänemeremaade valitsusjuhtide ja ELi esindajate kohtumise korraldamist. See sai teoks mais 1996 Visbys. Osalejate hulka kuulusid Saksamaa kantsler Helmut Kohl ja Venemaa peaminister Viktor Tshernomõrdin, kellel jagus aega jutuajamisteks ka väiksemate riikide valitsusjuhtidega. Tasub meenutada, millise rahuloluga naases kohtumiselt Tiit Vähi. Valitsusjuhid andsid tunnustuse CBSSile ning volitasid seda koordineerima koostööd Euroopa komisjoniga.
  Visby kohtumine kiitis heaks Läänemere piirkonna initsiatiivi poliitilise stabiilsuse ja majandusliku arengu
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lauri Läänemets: küpse mõtlemisega ärieliit on hõivamas sotside valimisprogrammi
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Valitsus kavandab kaugküttele lisatoetust
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.
Sadadesse miljonitesse eurodesse ulatuva energiahindade toetuspaketiga jäeti unarusse kaugküttega majapidamised, mis moodustavad kodudest poole. Nüüd hakkab valitsus tekkinud vajakajäämist lappima.