16. oktoober 1996 kell 22:00

Mööblifirma läks pankrotti

Pankrotihaldur Arvo Oja ütles, et MCK pankrotistumine on ere näide sotsialismist kapitalismi ülemineku vaevadest. Omaaegse tootmiskoondise Kooperaator kõigist tsehhidest said iseseisvad juriidilised isikud, kelle päritud võlakohustused ületasid tunduvalt aktsiakapitali. MCK puhul olid need summad vastavalt 900 000 ja 400 000 krooni.

Mööblifirmana lähetas MCK oma toodangut Saksamaale ja Soome, kuid nõudlus Eestis tehtu järele kadus. Viimati tänavu juunis toodangut andnud AS MCK vastu on pankrotihalduri sõnul esitatud nõudeid 2,3 miljonit krooni. Selle katteks on vara bilansilise jääkväärtuse järgi 1,3 miljonit krooni, kuid Arvo Oja arvates on selle tegelik hind vaevu neljandik.

MCK juhatuse esimees ja ühtaegu ETK Mööbli peadirektor Raivo Eensalu, kes asus firma etteotsa läinud aasta lõpus, ütles, et pankroti peapõhjus oli tootearenduse puudumine. Omaaegsed menutooted ei muutunud ning tellijad kadusid ära. Juba 1995. aasta lõppes ASile MCK 5,5 miljoni kroonise käibe juures ligi miljonilise kahjumiga. Seoses pankrotiga jäi tööta ligi 60 inimest.

Kõige paremad päevad ei ole ka MCK emafirmal ASil ETK Mööbel, kes veel 1995. aasta kevadel sai Prantsusmaalt ekspordi eduka suunamise auhinna ning kes aasta tagasi koos Standardi ja Virkoga Helsingis kaupluse avas.

Krediidiinfo andmeil on ETK Mööbel maksuametile võlgu 1,3 miljonit krooni viiviseid ning Tallinna haigekassale põhivõlga ligi 100 000 krooni ja viiviseid enam kui 2,1 miljonit krooni.

Hetkel kuum