• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nafta hind liigub ülespoole

  Viimase nelja kuuga on nafta hind maailmaturul kerkinud 40 protsenti. Teisipäeval tõusis Brenti toornafta novembrilepingute barrelihind esimest korda üle 25 dollari, olles suurenenud esmaspäeval 88 USA senti.
  Juuni keskpaigaga võrreldes on Brent kallinenud seitsme dollari võrra -- selle põhjus on pinge kasv Lähis-Idas ning kütteõlivarude järsk langus lääne turgudel.
  Kui Lahesõda välja arvata, siis ei ole toornafta nominaalhind olnud nii kõrge alates teisest naftashokist pärast 1979. a Iraani revolutsiooni.
  Vaenutsevate kurdi rühmituste järjekordsed kokkupõrked Iraagis tuletasid turgudele meelde ka Iraagi nafta puudumise. «Iraagi nafta naasmine maailmaturule sellel aastal on nüüd peaaegu võimatu. See ei toimu tõenäoliselt enne 1997. a teist poolt, kui üldse toimub,» kommenteeris globaalsete energiauuringute keskus.
  Diilerite sõnul peaks nafta hind püsima kõrgel kogu talve. Kütteõlivarud USAs ja Euroopas on enne talve ootamatult väikesed. Turge muutis rahutuks kolmapäevane Ameerika õliinstituudi teade, et maailma suurima kütteõlitarbija, USA kirdeosa naftavarud on enne talve 43% väiksemad kui 1995. aastal.
  «Turg on suure dilemma ees: USA naftatehastes valitseb suur nõudlus nafta järele, kuid samal ajal on naftavarud mõlemal pool Atlandi ookeani väikesed. Külm ilm võib muuta olukorra ettearvamatuks,» arvas UBSi ökonomist Geoff Pyne.
  Ühe naftaärimehe hinnagul võib naftabarreli hind tõusta veel viie dollari võrra, kui peaks korduma eelmise aasta külm talv. «Pole võimatu, et 1997. a esimeses kvartalis võib naftabarreli hind olla 30 dollarit,» sõnas UBSi asepresident Bo Van Wijk.
  Naftaturg ei saa abi ka naftat eksportivate riikide organisatsioonilt (OPEC). Saudi Araabia juhitav naftatootjate kartell ei kavatse toodangut suurendada.
  Kerkivad naftahinnad ähvardavad suurendada inflatsioonisurvet tööstusriikide majandusele, hoiatavad analüütikud. Tarbija- ja tootjahinnaindeksid võivad hakata kerkima, kui energia hinnatõus kantakse üle teistele kaupadele, hoiatas investeerimispank Deutsche Morgan Grenfell.
  Eeldades, et toornafta hind püsib eeloleva kolme kuu jooksul 22--24 dollari vahel, näitavad arvestused, et inflatsioonisurve muutub suurimaks Prantsusmaal ja USAs, kus hinnad tõusevad vastavalt 0,7 ja 0,6 protsendipunkti, märkis pank.
  Hinnapitsitust ei tunne teravalt mitte ainult Euroopa suurim naftaimportöör Saksamaa, vaid ka teised riigid. Ka naftat eksportiv Suurbritannia on hakanud hinnapitsitust tundma. Septembris registreeriti riigis viimase 14 kuu esimene tootjahinnatõus, mis tulenes otseselt nafta hinna tõusust. REUTER-BNS-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.