Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nafta hind liigub ülespoole

  Viimase nelja kuuga on nafta hind maailmaturul kerkinud 40 protsenti. Teisipäeval tõusis Brenti toornafta novembrilepingute barrelihind esimest korda üle 25 dollari, olles suurenenud esmaspäeval 88 USA senti.
  Juuni keskpaigaga võrreldes on Brent kallinenud seitsme dollari võrra -- selle põhjus on pinge kasv Lähis-Idas ning kütteõlivarude järsk langus lääne turgudel.
  Kui Lahesõda välja arvata, siis ei ole toornafta nominaalhind olnud nii kõrge alates teisest naftashokist pärast 1979. a Iraani revolutsiooni.
  Vaenutsevate kurdi rühmituste järjekordsed kokkupõrked Iraagis tuletasid turgudele meelde ka Iraagi nafta puudumise. «Iraagi nafta naasmine maailmaturule sellel aastal on nüüd peaaegu võimatu. See ei toimu tõenäoliselt enne 1997. a teist poolt, kui üldse toimub,» kommenteeris globaalsete energiauuringute keskus.
  Diilerite sõnul peaks nafta hind püsima kõrgel kogu talve. Kütteõlivarud USAs ja Euroopas on enne talve ootamatult väikesed. Turge muutis rahutuks kolmapäevane Ameerika õliinstituudi teade, et maailma suurima kütteõlitarbija, USA kirdeosa naftavarud on enne talve 43% väiksemad kui 1995. aastal.
  «Turg on suure dilemma ees: USA naftatehastes valitseb suur nõudlus nafta järele, kuid samal ajal on naftavarud mõlemal pool Atlandi ookeani väikesed. Külm ilm võib muuta olukorra ettearvamatuks,» arvas UBSi ökonomist Geoff Pyne.
  Ühe naftaärimehe hinnagul võib naftabarreli hind tõusta veel viie dollari võrra, kui peaks korduma eelmise aasta külm talv. «Pole võimatu, et 1997. a esimeses kvartalis võib naftabarreli hind olla 30 dollarit,» sõnas UBSi asepresident Bo Van Wijk.
  Naftaturg ei saa abi ka naftat eksportivate riikide organisatsioonilt (OPEC). Saudi Araabia juhitav naftatootjate kartell ei kavatse toodangut suurendada.
  Kerkivad naftahinnad ähvardavad suurendada inflatsioonisurvet tööstusriikide majandusele, hoiatavad analüütikud. Tarbija- ja tootjahinnaindeksid võivad hakata kerkima, kui energia hinnatõus kantakse üle teistele kaupadele, hoiatas investeerimispank Deutsche Morgan Grenfell.
  Eeldades, et toornafta hind püsib eeloleva kolme kuu jooksul 22--24 dollari vahel, näitavad arvestused, et inflatsioonisurve muutub suurimaks Prantsusmaal ja USAs, kus hinnad tõusevad vastavalt 0,7 ja 0,6 protsendipunkti, märkis pank.
  Hinnapitsitust ei tunne teravalt mitte ainult Euroopa suurim naftaimportöör Saksamaa, vaid ka teised riigid. Ka naftat eksportiv Suurbritannia on hakanud hinnapitsitust tundma. Septembris registreeriti riigis viimase 14 kuu esimene tootjahinnatõus, mis tulenes otseselt nafta hinna tõusust. REUTER-BNS-ÄP
 • Hetkel kuum
Kaamose ennustajate argumendid kaovad kui kevadine lumi
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Euroala inflatsioon pidurdus
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
EfTENi kinnisvarafond kaotas kasumit, Arakas ootab ebakindluse jätkumist
EfTEN Real Estate Fund III kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka üüritulu, kuid ettevõtte kasum vähenes.
EfTEN Real Estate Fund III kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka üüritulu, kuid ettevõtte kasum vähenes.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Arvustus. Mazda CX-60 – 60 000 eurone maastur, millel polegi suurt puuteekraani
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.

Olulisemad uudised

Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.