7. november 1996 kell 22:00

Persson tormis ja kullasajus

Sellist skandaali pole Rootsis nähtud Mona Sahlini afäärist saadik. Põhjus on Perssoni Hiinas öeldud sõnad, et riigi majandusedus on oma roll pikaaegsel poliitilisel stabiilssusel.

Opositsiooniparteid kritiseerisid Perssonit maailma ühe julmema diktatuuri kiitmise eest, rahvapartei nõudis sotsiaaldemokraatide valitsusele usaldushääletuse korraldamist. Moderaatide parteisekretäri Gunnar Hökmarki sõnul viitab peaministri avaldus, et Persson ei sobi Rootsit välismaal esindama. Opositsioon ootab homme Hiinast naasvalt Perssonilt selgitust.

Hoolimata poliitikute nördimusest on Perssoni Hiina-reis avanud uusi võimalusi Rootsi ettevõtjatele. Peaministrit ärimeeste delegatsiooni koosseisus saatev Ericssoni direktor Lars Ramqvist sõlmis raamlepingu kahe Hiina telekommunikatsiooniettevõttega koguväärtuses 2,6 mld SEK. Leppega tõusis Ericsson Hiina mobiiltelefonituru liidriks, kelle turuosa ulatub 40 protsendini. Üldse langeb Ericssoni arvele 70% Rootsi Hiina-ekspordist. Teise olulise lepingu sõlmis Adtranz kiirrongiliini avamise kohta marsruudil Kanton--Shenzhen--Hongkong. Adtranz, mille moodustavad ABB rongitööstusharu koos Daimler Benziga, näeb lepingus kiirrongitehnika läbimurret maailma ühel suuremal raudteetransporditurul. DN

Hetkel kuum