18. detsember 1996 kell 22:00

Segadused Ukraina-ekspordiga lahenesid

Matsulevitshi sõnul pidi Eesti pool suunama Ukraina partneri tähelepanu mitmetele vabakaubanduslepinguga sätestatud aspektidele, et ära hoida Eesti kaupade maksustamist kõrgemate tariifidega. Ukraina pool on Matsulevitshi väitel lubanud, et Eesti kaupadele ei kehtestata aktsiisimaksu.

«Soovitame Eesti kaupmeeste ja ettevõtjate tegevuse laiendamist Ukrainas,» ütles Matsulevitsh. Eesti majandusesindaja Kiievis Lembit Luht ütles, et vabakaubandusleping annab Ukrainas eelise Eesti kaupadele, mida ei maksustata 50--60protsendilise aktsiisiga.

Eesti-Ukraina vabakaubanduslepingus on säte, et mõlemad pooled hoiduvad maksude sisseseadmisest, millel on tollimaksuga sarnane toime.

Kommitootja ASi Kalev Ukraina müügijuhi Heiki Abeli sõnul seisis üks Kalevi koorem Ukraina piiril terve ööpäeva ja teist koormat kardeti vastu võtta, kuna tollipunkti töötajatele polnud selged Eesti ja Ukraina vahelise lepingu tehnilised üksikasjad.

«Ajasime asja paralleelselt koos majandusesindaja Lembit Luhtiga ja lõpuks saime kauba üle,» selgitas Abel. Tema sõnul oleks Kalevi karamellkommid maksustamise korral läinud 30 protsenti kallimaks.

Hetkel kuum