5. veebruar 1997 kell 22:00

Venemaa ei tagasta sakslastele trofeesid

Seaduseelnõus öeldakse, et «kõik kunstiväärtused, mis on toodud NSV Liitu Teise maailma käigus, on tunnistatud Vene Föderatsiooni riiklikuks omandiks».

Uue seaduse on välja töötanud parlamedi kahe koja ühine komisjon ja see erineb väga vähe mullu juulis föderatsiooninõukogus arutusel olnud eelnõust, mis lükati tagasi, kuna arvati, et selle heakskiitmine võib halvendada rahvusvahelisi suhteid. Uue seaduse peavad kinnitama nüüd veel föderatsiooninõukogu ja president Boriss Jeltsin.

Venemaa asekultuuriminister Mihhail ?võdkoi ütles, et sellel seadusel võivad olla väga tõsised rahvusvahelised tagajärjed. «Duuma on seaduse kinnitanud peaaegu selle algsel kujul, arvestamata meie olulisi ja hädavajalikke parandusi,» ütles ta.

Paljud Saksa poliitikud on jahmunud ja nimetavad uut seadust ebasõbralikuks aktiks.

Viidates rahvusvahelistele lepingutele, väidab Saksamaa, et Venemaa on kohustatud sõjas röövitud kunstiteosed tagastama. Kõne all on umbes 200 000 kunstiteost, mille väärtus ulatub miljarditesse markadesse.

Venemaal valitseb jällegi seisukoht, et sõja ajal Saksa muuseumidest ja kodudest saagiks saadud kunstiteosed kuuluvad Venemaale, kompenseerides sõjaaegseid kannatusi ja Venemaal natside kätte langenud kunstiteoseid. Peale selle väidab Venemaa, et NSV Liidu valitsus tagastas enne 1990. a kuni kaks miljonit kunstiteost, saades ise vastu ainult paarkümmend.

Uus seadus annab aga Balti riikidele õiguse tagasi nõuda sõja ajal Venemaale viidud kunstiteosed, kui nad ei ole Saksamaalt või selle liitlastelt saanud kompensatsiooni oma kaotuste eest. REUTER-ÄP

Hetkel kuum