26. juuni 1997 kell 22:00

Dollar ootab suunavihjeid

Dollar alustas eile, pärast Saksamaa liidupanga nõukogu liikme Reimut Jochimseni sõnavõttu Frankfurdis, kus see ei välistanud intressimäärade alandamist Buba poolt, kuigi ta ei näe, et see saaks toimuma, Euroopas veidi nõrgemalt (1,724 DEMi e 13,79 krooni). Turud on valmis dollarikursi muutusteks, kuid esialgu pole näha suunda. Kui Jochimsen oleks oma vihjetes olnud selgem, oleks dollar kindlasti ka liikuma hakanud. Mittemidagiütlevast fraasist on võib-olla tähelepanuväärsem fakt, et see oli üle pika aja esimene avalik ülesastumine Bundesbanka kõrge ametniku poolt üldse. Teine oluline sõnum Jochimseni poolt puudutas Euroopa rahaliitu, ta hoiatas, et liitu ohustab poliitilise integratsiooni puudumine ning põhimõttelised vastuolud Saksamaa ja Prantsusmaa vahel. Tavaliselt oleks taoline sõnavõtt toetanud marka, kuid tulid ka marka nõrgestavad väited, et investorid viivad fondidest markasid välja, samas väga suurtest nihetest veel märke ei ole.

Dollari liikumise suunast saab selgema pildi arvatavasti alles järgmise nädala alguses, kui 1. ja 2. juulil tuleb kokku USA föderaalreservide nn avatud turgude komitee istung, kus otsustatakse intressimäärade muutmise üle.

Eile õhtul oli dollari kurss 1,728 DEMi ehk 13,82 krooni. Soome marga ja Rootsi krooni kursid olid vastavalt 2,68 ja 1,79 krooni.

Hansapanga aktsia tõusis Helsingis ühe marga võrra 56,00 margani (150,08 kroonini). Omanikku vahetas 14 475 aktsiat. Ühispanga aktsia jäi 20,00 marga (53,60 krooni) tasemele. Kaubeldi 7000 aktsiaga.

Hetkel kuum