20. jaanuar 1998 kell 22:00

Aasia kriisi mõju Rootsis ja Soomes

Merita pank alandas hiljuti Soome metsatööstuse kasumiprognoosi 21% ning metallitööstuse prognoosi 12%.

Deutsche Morgan Grenfell hindas Soome ja Rootsi firmade kasumid 20% madalamaks, Prantsusmaa Paribas ennustab tagasilööki Outokumppule, Nokiale, Ensole ja UPM-Kymmene kontsernile. Ka Partek, Metra ja Valmet ei jää puutumata. Rootsi firmadest on suuremate kaotajate hulka arvatud Ericsson, ABB, Volvo ja Electrolux.

Morgan Stanley analüütikud on Euroopa riikide aktsiate tulususe hinnanud 12,7%-lt alla 10,5%-le.

Rootsi ekspordinõukogu prognoosi kohaselt kaotab riik Aasia kriisi tõttu ekspordituludena 56 mld Eesti krooni. Osaliselt tingib selle Aasia turu kahanemine, teisalt impordi odavnemisest suurenev konkurents.

Kagu-Aasia riikidesse, Lõuna-Koreasse ja Jaapanisse suundub Rootsi ekspordist ligi 10 protsenti.

Lisaks ekspordile võib Aasia kriis negatiivselt mõjutada ka ekspordifirmadele allhankeid sooritavaid firmasid ning riigieelarve tulupoolt.

Juba novembris alandas Rootsi konjunktuuriinstituut majanduse kasvuprognoosi 0,2 protsendi võrra, ennustades 1998. a 3% majanduskasvu. Kasvu aeglustumine vaid poole protsendi võrra kahandab riigieelarve tulusid 12--14 mld krooni võrra.

«Mingit riigieelarve ülejääki ei tule. Ka pole valitsusel võimalust täita tööhõive suurendamise osas seatud eesmärke,» ütles Rootsi ettevõtjate liidu peaökonomist Per Juth. Kahanevad ka valitsuse väljavaated täita valimisaastal täiendavateks rahaeraldusteks antud lubadused.

Aasia kriis võib vähendada ka Rootsi majapidamiste tulevikuusku ning sellega seoses eratarbimist, mis moodustab ligi poole Rootsi sisemajanduse kogutoodangust.

Hiljuti möönis Aasia kriisi arvatust suuremat mõju ka Soome keskpank. KL-DI-BNS-ÄP

Hetkel kuum