25. juuni 1998 kell 22:00

Kohtuvaidlus lihakombinaadi aktsiate üle

AS Arengufinantseering soovis ERA Pangalt Rakvere lihakombinaadi aktsiaid osta hinnaga 2,122 krooni aktsia 1996. aasta septembris, mil aktsia hind kiiresti tõusma hakkas. Pank tegi ise aktsiate müügiks pakkumise, kuid võttis selle enne vastuse saamist tagasi. Arengufinantseering nõudis kohtu kaudu tehingu sooritamist fikseeritud hinnaga, kuid selle aasta alguses otsustas Tartu linnakohus ja 15. juunil ka Tartu ringkonnakohus, et pank pole kohustatud seda tehingut sooritama.

«Kaebame selle otsuse riigikohtusse edasi ja nõuame pangalt tehingu täitmist, sest me ei saanud ringkonnakohtult oma apellatsioonkaebusele vastust,» ütles ASi Arengufinantseering esindav vandeadvokaat Madis Kiisa advokaadibüroost Laus & Partnerid.

Kiisa sõnul ei hinnanud kohtud otsuse tegemisel piisavalt tõendeid.

«Kuna Tartu linnakohus ja Tartu ringkonnakohus on mõlemad üheselt selge otsuse teinud, et me neid aktsiaid müüma ei pea, siis vaevalt loakogu seda asja riigikohtu menetlusse üldse lasebki,» arvas ERA Panga juhatuse esimees Jaak Kiiker. Tema sõnul suurendab seniste kohtuotsuste edasikaebamine ainult Arengufinantseeringu kohtukulusid, mida on juba nüüd üle 300 000 krooni.

Kuna Rakvere lihakombinaadi aktsia praeguse ja tookordse hinna vahe on ligi viis krooni, võidaks AS Arengufinantseering tehingu pealt ligi üheksa miljonit krooni.

Kuni 9. aprillini olid ASi Arengufinantseering 70 protsendi aktsiate omanikud ehitusettevõtjad Raivo Rand ja Aivar Tuulberg, kes oma aktsiad uutele investoritele müüsid.

«Selles nõudes esineme vastava lepingu järgi siiski koos,» ütles ASi Arengufinantseering juhatuse esimees ja ligi kolmandiku aktsiate omanik Argo Pärn.

Hetkel kuum