• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Neljandik Rakvere eest saadud rahast läheb laenude katteks

  Rakvere lihakombinaadi suurosanikud olid Ühispank, Hansapank ja Forekspank. ASi Epeks juhatuse esimehe Toomas Kõuhkna sõnul olid pangad Rakvere lihakombinaadi osanikud sellepärast, et aktsiad olid laenude katteks pankadele panditud. «Pangad on kogu aeg jooksvalt Rakvere osanikud olnud,» ütles Kõuhkna.
  Kõuhkna ütles, et pankadele ei lähe kogu raha. «Kui aktsia viimane hind oli börsil 6 krooni ja soomlased maksid 17 krooni aktsialt, ei saa väita, et raha pankadele läheb,» rääkis ta.
  Kõuhkna on öelnud, et tehingust saadud raha investeeritakse uutesse toiduainetööstusega seotud projektidesse, kuid täpsustanud ta Epeksi plaane seni veel pole.
  Ühispangal oli Rakvere lihakombinaadis 18% osalus, Hansapangale kuulus 8,5% ja Forekspangale 5,4% kombinaadist. Kokku kuulus pankadele veidi üle kolmandiku Rakvere lihakombinaadi aktsiatest.
  Epeks oli Rakvere osanik 26,6% ja Talinvest 9,2%ga aktsiatest. Arvestades pankadele kuulunud aktsiate ligi 75 mln krooni suurust börsihinda, teenisid pangad aktsiate müügilt sama suure summa. Seega teenisid Talinvest ja Epeks tehingust sularahas mitte 300 mln, vaid ligi 225 mln kr.
  Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke ütles, et Hansapangale olid Rakvere lihakombinaadi aktsiad panditud aasta algul antud laenu katteks. «Meile oli tehing väga kasulik -- andsime ära aktsiad ja saime tagasi laenuraha,» ütles Raasuke.
  Ühispanga kapitaliturgude direktori Margus Kangro sõnul olid Ühispangal Rakvere lihakombinaadi aktsiad finantsinvesteeringu eesmärgil. «Laenudega polnud meie osalus seotud,» kinnitas Kangro. «Rakvere pole võtnud meilt suuri laene.»
  Soome juhtiv lihatootja HK Ruokatalo OY ostis 75% Rakvere lihakombinaadi aktsiatest hinnaga 180 mln marka (474 mln kr). 60% tehingust ehk ligi 300 mln kr tasub Ruokatalo sularahas, ülejäänud 184 mln kr eest emiteerib Ruokatalo Epeksile ja Talinvestile oma aktsiaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
ELMO Rendi aktsia püüdleb IPO hinna juurde tagasi
ELMO Rent teatas täna novembri tulemustest ning ka uuest ligi 20 protsenti kõrgema hinnaga aktsiaemissoonist. Aktsia hind vastas sellele korraliku tõusuga, saavutades maksimumiks päeval isegi üle 11protsendilise kasvu.
ELMO Rent teatas täna novembri tulemustest ning ka uuest ligi 20 protsenti kõrgema hinnaga aktsiaemissoonist. Aktsia hind vastas sellele korraliku tõusuga, saavutades maksimumiks päeval isegi üle 11protsendilise kasvu.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.