13. august 1998 kell 22:00

Neljandik Rakvere eest saadud rahast läheb laenude katteks

Rakvere lihakombinaadi suurosanikud olid Ühispank, Hansapank ja Forekspank. ASi Epeks juhatuse esimehe Toomas Kõuhkna sõnul olid pangad Rakvere lihakombinaadi osanikud sellepärast, et aktsiad olid laenude katteks pankadele panditud. «Pangad on kogu aeg jooksvalt Rakvere osanikud olnud,» ütles Kõuhkna.

Kõuhkna ütles, et pankadele ei lähe kogu raha. «Kui aktsia viimane hind oli börsil 6 krooni ja soomlased maksid 17 krooni aktsialt, ei saa väita, et raha pankadele läheb,» rääkis ta.

Kõuhkna on öelnud, et tehingust saadud raha investeeritakse uutesse toiduainetööstusega seotud projektidesse, kuid täpsustanud ta Epeksi plaane seni veel pole.

Ühispangal oli Rakvere lihakombinaadis 18% osalus, Hansapangale kuulus 8,5% ja Forekspangale 5,4% kombinaadist. Kokku kuulus pankadele veidi üle kolmandiku Rakvere lihakombinaadi aktsiatest.

Epeks oli Rakvere osanik 26,6% ja Talinvest 9,2%ga aktsiatest. Arvestades pankadele kuulunud aktsiate ligi 75 mln krooni suurust börsihinda, teenisid pangad aktsiate müügilt sama suure summa. Seega teenisid Talinvest ja Epeks tehingust sularahas mitte 300 mln, vaid ligi 225 mln kr.

Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke ütles, et Hansapangale olid Rakvere lihakombinaadi aktsiad panditud aasta algul antud laenu katteks. «Meile oli tehing väga kasulik -- andsime ära aktsiad ja saime tagasi laenuraha,» ütles Raasuke.

Ühispanga kapitaliturgude direktori Margus Kangro sõnul olid Ühispangal Rakvere lihakombinaadi aktsiad finantsinvesteeringu eesmärgil. «Laenudega polnud meie osalus seotud,» kinnitas Kangro. «Rakvere pole võtnud meilt suuri laene.»

Soome juhtiv lihatootja HK Ruokatalo OY ostis 75% Rakvere lihakombinaadi aktsiatest hinnaga 180 mln marka (474 mln kr). 60% tehingust ehk ligi 300 mln kr tasub Ruokatalo sularahas, ülejäänud 184 mln kr eest emiteerib Ruokatalo Epeksile ja Talinvestile oma aktsiaid.

Hetkel kuum