2. september 1998 kell 22:00

Soomaa rahvuspargi keskus aimab järele looduse rohekaid värve

Soomaa rahvuspargi keskus asub keset soid ja rajati Tõramaa taluaseme kohale. Arhitekt Raul Kõllamaa sõnul oli koht seetõttu tööks päris intrigeeriv. Temalt ja Aune Aruselt pärineb nii keskuse peahoone arhitektuurne lahendus kui ka rohekates toonides sisekujundus.

Ühest küljest üritasid arhitektid säilitada talumiljööd ja vanaaegset elamise ruumi. Teisest küljest ei soovinud nad teha sinna tare-tarekese tüüpi viilkatusega maja, kuna iga hoone on oma aja ja hetke peegel.

Oma piirid pani tööle lühike kahekuuline ehitusaeg, mistõttu sisekujunduses on püütud hakkama saada väga lakooniliselt, kuid naturaalseid materjale kasutades. Terve maja on kujundatud ühtses stiilis sinakasrohelist ja valget kombineerides. Toolide rohelist kordavad tekstiilist ribakardinad, mis ei tööta küll pimenduskardinana, kuid mida ette tõmmates saab videoprojektsiooni jälgida.

Hoone kõige suuremasse, 100 m² ruumi (katuslaega saali) pikiti sisse vahetut loodust -- sisekandepostidena kasutati tugeva saarepuu tüvesid, mis lõigati metsast ja pandi kohe paika. Jändrikud postid ulatuvad läbi siserõdu laeni välja.

Saaliruumi ilmestab ka massiivne maakivist kamin, mis siseilmet pehmendab ja hubasemaks muudab. Saali põrandat katab hallikas keraamiline plaat. Kuna seintel on suur osatähtsus ekspositsioonil (stendid, linnutopised, herbaariuminäidised jne), siis kasutasid arhitektid seinte kattena valdavalt valget ja naturaaltoonis puitu.

Teisele korrusele viib lihtsa piirdega puittrepp. Ülakorruse kolmes hotellitoas vaheldub valge sile sein puitpinnaga. Vaibad, rulood ja teised erinevad materjalid haakuvad sisekujunduse üldise koloriidiga. Keskkonnaministeeriumi nõudel on ruumides ainult Eesti mööbel, peamiselt on kasutatud täispuidust mööbliesemeid.

Hetkel kuum