11. veebruar 1999 kell 22:00

Kaija ostmise salapära

Lätis registreeritud firma P Parkings, mille ainsaks omanikuks on märgitud USA firma Wheaton Park Management, on esitanud Läti väärtpaberituru komisjonile Kaija aktsiate kontrollpaki ostmise soovi.

ALG avalike suhete juht Rita Voronkova kinnitas, et kontsernis ei ole seni langetatud Kaija aktsiate müümise otsust, kuid mitu varianti on kaalumisel.

Analüütikud rõhutavad, et kui ALG peaks Kaija aktsiad ära müüma, on oodata ALG omandistruktuuri muutumist, mille käigus tulevad ilmselt müüki ka teiste firmade aktsiad. Ave Lat Group on Läti kapitalil põhinev valdusfirma, mis kontrollib ca 40% riigi toiduainetööstusest.

1982. a asutatud Kaija kalakombinaat on Balti regiooni suurim ookeanikala töötleja. Kaija põhitoodang on plekk-karbis kalakonservid, mis moodustavad 82% müügikäibest. Ettevõte erastati 1995. a ning aktsiate kontrollpaki (64%) omandas ALG.

ALG on investeerinud ettevõttesse 31,2 mln Eesti krooni. 1998. a eksporditi Kaija toodangust 70% Venemaale. Pärast Vene kriisi kuhjus tal lattu toodangut ligi 21 miljoni krooni eest, mistõttu tootmine seisati ja 220 töötajat saadeti sundpuhkusele. ALG juhtkond esines avaldusega, et edaspidi pannakse kalatoodete müümisel rohkem rõhku Balti turule ja suurendatakse kulinaartoodete osakaalu.

P Parkingsi aktsiakapital on 2000 latti ja selle president Boriss Baums on ühtlasi Läti avatud pensionifondi juhatuse liige. Selle pensionifondi üks asutajaid on Parekss Bank (77%), mis on tugevalt seotud Vene turuga.

Kaija peadirektor Andris Feldmanis ütles, et P Parkings ei ostnud aktsiaid enese nimel, vaid tegutses vahendajana. Uus aktsiapakett läheb võrdselt Läti ja Leedu omanikele. Leedu poolel rahastavad aktsiate ostmist neli firmat, kelle nime pole teada. Läti firmasid esindab P Parkings. Peadirektori sõnul kavandab uus omanik Kaija turgudeks tõenäoliselt Venemaad, Kesk-Aasiat, Balti riike ja Euroopat. Feldmanise sõnul on praegu tähtsaim ülesanne taastada kalakombinaadi tegevus täies mahus ja säilitada see tervikuna.

Pärast Kajia kalakombinaadi ostmissoovi teatavaks saamist tõusis firma aktsia Riia börsil 0,01 lati võrra ja maksis 0,15 latti.

Autor: B&B

Hetkel kuum