Rahablog DnB NORD • 15 veebruar 1999

Lõuna-Korea pangad püüavad vabaneda hiigelkahjumitest

Lõuna-Korea krediidijärelevalve on vaadanud läbi riigi 22 panga majandusnäitajad. Tulemusest selgub, et pankadel on 1998. aastal 1448 miljardi woni (180 miljardi krooni) suurune kahjum. See on ajalooliselt tohutu kahjum ning neli korda nii suur kui 1997. aastal. Järgmiste nädalate jooksul tahab Lõuna-Korea valitsus aidata panku värske kapitaliga ning võtta üle vastutuse osa järelejäänud halbade laenude portfelli eest.

Mõned pangad tunnistavad endal olevat vaid 2% sellesse kategooriasse kuuluvaid laene, teised kuni 20%.

Kardetakse, et halvad laenud hõlmavad kogulaenudest üle 1350 miljardi krooni. Avalik päästeaktsioon läheb Korea maksumaksjale sel aastal maksma ligi 700 mln krooni. Eesmärk on tervendada pangasektorit ning tõsta põhikapitali reservid rahvusvaheliselt aktsepteeritavale tasemele.

Vastutasuks nõuab valitsus, et pangad seaksid sisse rahvusvahelise aruandlusstandardi. See oli ka üks nõudeid, kui rahvusvaheline valuutafond (IMF) 1997. aasta detsembris Lõuna-Koread 57 miljardi dollariga toetas.

Ainult kolm Lõuna-Korea panka jäid eelmisel aasta plussi, nende kasum kokku ulatus 3,6 mln kroonini.

Autor: DN

Hetkel kuum