ÄP fototoimetus • 21. aprill 1999 kell 22:00

Rakvere Piim kaalub lisainvesteeringuid

Rakvere Piima juhataja Tarmo Lindmaa ei soovinud eile avalikustada võimalikku investeeringute mahtu. Piimakombinaadi omanikud Neil Hewitt ja Jimmy Dickinson ei ole veel otsusele jõudnud, kas tasub Jaapanisse eksportima hakata, põhjendas Lindmaa. Inglased on juba investeerinud Rakvere piimakombinaati 20 miljonit krooni,

Lindmaa rääkis, et Jaapani piimatööstus Glico on nõus Rakvere Piimaga koostööd alustama. Tema sõnul on jaapanlased huvitatud Eesti piimatööstuste toodangust, kuna Jaapanis pole piiratud maa-ala tõttu võimalik palju lehmi pidada. Eelkõige on jaapanlased huvitatud toorpiimast valmistatud pooltoodete pikaajalisest impordilepingust.

Lindmaa hinnangul oleks toodete müük Jaapanisse olulisem kvaliteedinäitaja kui eksport Euroopasse. «Euroopa naabrid on harjunud saastega, jaapanlased aga propageerivad tervislikku elustiili,» väitis ta. «Ees on läbirääkimised, mis puudutavad ka toodete hinda,» rääkis Lindmaa. Uusi uudiseid on tema väitel oodata poole aasta pärast.

ASi Ühinenud Meiereid kommertsdirektor Kuldar Leis ütles, et Ühinenud Meiereid on uurinud juba varem Jaapani turgu ja müünud sinna ka oma tooteid.

«Ühinenud Meiereide eesmärk on müüa kaupa endiselt stabiilsele lähiriikide ostjale ja saada oma toodete eest maailmahinda,» lausus Leis.

«Arvan, et piimaäris tõotatud maad ei ole ja ülipositiivseid üllatusi pole lähiajal turgude osas oodata,» ütles Leis.

Glicol on Jaapanis 9 piimatööstust, firma toodab päevas 20 tonni topsijogurtit.

Peale Rakvere Piima uurisid Glico esindajad ka tootmisvõimalusi Poolas ja Rootsis.

Autor: ÄP

Hetkel kuum