• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saksamaa valmistas halva üllatuse

  Saksamaa Ifo indeks, mida peetakse euro arengusuundade heaks indikaatoriks, kukkus märtsi 90,2-lt aprillis 89,7-le, mis näitab, et Saksamaa majandusel võtab toibumine pärast 1998. aasta lõpu kolme languskuud loodetust rohkem aega.
  Seda negatiivset sõnumit võimendas Saksamaa liidupanga avaldus, milles öeldi, et Euroopa rahaliidu piirkonnas ei ole ühtki selget kasvutempo kiirenemise märki. Euro on sestpeale, kui see jaanuaris Euroopa rahaliidus käibele tuli, USA dollari suhtes jätkuvalt nõrk püsinud. Saksa liidupanga president Hans Tietmeyer ütles neljapäeval peetud kõnes: euro välisväärtus kajastab turu pettumust, et eurost ei ole kiiresti kujunenud juhtivat investeerimis- ja reservvaluutat. «Ei ole vähimatki põhjust euro tohutut potentsiaali alahinnata, nagu osa inimesi seda viimasel ajal teeb. Euro potentsiaal pole kuhugi kadunud, ainult turud ei tohiks olla nõnda lühinägeliku orientatsiooniga,» sõnas liidupanga president.
  Ifo indeks kerkis märtsis esmakordselt pärast kümmet kuud ja selle tõusu jätkumist oodati ka aprillis, mis oleks näidanud eurotsooni kui terviku väljavaadete paranemist. Uus üllatav indeksilangus näitab ökonomistide sõnul seda, et Saksa majandus, mis annab enam kui kolmandiku eurotsooni kogutoodangust, on endiselt kehvas seisus ega pruugi olla esimeses kvartalis madalseisust üle saanud.
  Eurotsooni nõrkus võib sundida majanduskasvu ergutamise huvides Euroopa keskpanka veel kord intressimäärasid alandama, ehkki keskpank deklareerib, et hiljutise repomäära alandamisega 2,5 protsendile on tema omalt poolt kõik teinud. Keskpanga juhatus jättis oma neljapäevasel istungil intressid igatahes muutmata.
  Eurotsooni nõrk majanduskasv valmistab muret USA-le, mille juhid väidavad, et USA-l tuleb kanda liiga suurt koormat maailmamajanduse elustamisel, kui Jaapan on seisakus ning Aasias, Venemaal ja Ladina-Ameerikas on pärast kriise suur ebakindlus.
  Liidupank märkis, et Euroopa majandusnõrkus hõlmab rohkem Saksamaad ja Itaaliat, samal ajal kui väiksemad riigid, nagu Hispaania, Portugal ja Iirimaa, on paremas olukorras. Saksamaa valitsus on alandanud selle aasta majanduskasvu prognoosi 1,5 protsendile. Siiski, Saksa rahandusministeeriumi arvates on ilmunud esimesi märke, et eelmise aasta majandusnõrkus on ületatav.
  Hans Tietmeyer rõhutas, et paljude euroriikide poliitilistel liidritel tuleb kiiemas korras muuta oma maksusüsteem investeerijasõbralikumaks ning reformida otsustavalt tööturgu ja sotsiaalkindlustussüsteemi.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.