Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kodumajatehas keskendub puitmajade ekspordile

  Kodumajatehase juhatuse esimees Lembit Lump ei teinud saladust, et nad eelistavad ekspordiprojekte. «Eksporttoodang on kodumaisele turule valmistatavast toodangust kuni kaks korda rentaablim,» põhjendas Lump.
  Suurima koostööpartneriga, Norra kinnisvaraarendusfirmaga Plan Evo Internationale on koostöö sujunud üle kahe aasta. Lumbi andmeil on nad põhjapolaarjoonest ligi 200 kilomeetrit põhja pool asuvasse Bodø linna püstitanud neli korterelamut, milles elab kokku 126 Norra peret.
  «Plan Evo on meie jaoks muutunud justkui müügiagendiks,» rääkis Lump. «Tänu neile saime kontakti Norra ühe suurima puitkarkassmajade ehitajaga Nordbohusega.»
  Selle nädala algul hakkas Kodumajatehas Nordbohuse tellimusel valmistama 39 korteriga neljakorruselise elamu ruumelemente. «Lepingu maksumus on 24,5 miljonit krooni,» täpsustas Lump. Kokku valmistab Kodumajatehas 56 ruumelementi, millest suuremate mõõtmed on 5x13 meetrit. Köögi- ja vannitoamööbliga sisustatud ning täisviimistletud ruumelemendid saadab Kodumajatehas kahe laevaga Loksa sadamast Norrasse oktoobri lõpus. Maja montaazh ja välisviimistlus võtab aega paar kuud.
  Peale Norra on tellijaid Soomes ja Saksamaal, kuhu saadetakse individuaalelamuid. «Meie majad vastavad ekspordimaade ehitusstandarditele,» märkis Lump.
  Kodumajatehase mooduleid on kasutanud oma Tiskres asuva elamu ehitamisel näiteks Hansapanga asutajad Hannes Tamjärv, Rain Lõhmus ja Andres Saame. «Küllap oli see poliitiline otsus, sest Kodumajatehase ja Kodumajagrupi osanike ring osaliselt kattub,» seletas Tiskre elurajooni projekti juhtiva Kodumajagrupi ASi müügijuht Aleksander Raide. Betoondetailide tootjast, ASist Tartu Maja välja kasvanud Kodumajatehase omanikud on üheksa peamiselt Hansapanga asutajatele kuuluvat firmat ja eraisikuna Lembit Lump.
  Raide sõnul osales Kodumajatehas Tiskre teises ehitusetapis ühe peatöövõtjana. «Olime sunnitud ebakõlade tõttu ehitaja ja tellija vahel lepingu Kodumajatehasega katkestama,» lisas Raide.
  Ainsana Balti riikides ruumelemente valmistava Kodumajatehase eelmise aasta käive oli ligi 60 miljonit krooni ja kasum üle poole miljoni krooni. Lembit Lumbi kinnitusel on ettevõttel võimsust toota aastas 160 miljoni krooni eest.
 • Hetkel kuum
Lennujaam lennaku börsile
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Balti börsid alustasid tõusuga kuuendat järjestikust nädalat
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus: LHV avaldab tulemused, Türgi toibub šokist
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.