Väinu Rozental • 27. juuli 1999 kell 22:00

Kodumajatehas keskendub puitmajade ekspordile

Kodumajatehase juhatuse esimees Lembit Lump ei teinud saladust, et nad eelistavad ekspordiprojekte. «Eksporttoodang on kodumaisele turule valmistatavast toodangust kuni kaks korda rentaablim,» põhjendas Lump.

Suurima koostööpartneriga, Norra kinnisvaraarendusfirmaga Plan Evo Internationale on koostöö sujunud üle kahe aasta. Lumbi andmeil on nad põhjapolaarjoonest ligi 200 kilomeetrit põhja pool asuvasse Bodø linna püstitanud neli korterelamut, milles elab kokku 126 Norra peret.

«Plan Evo on meie jaoks muutunud justkui müügiagendiks,» rääkis Lump. «Tänu neile saime kontakti Norra ühe suurima puitkarkassmajade ehitajaga Nordbohusega.»

Selle nädala algul hakkas Kodumajatehas Nordbohuse tellimusel valmistama 39 korteriga neljakorruselise elamu ruumelemente. «Lepingu maksumus on 24,5 miljonit krooni,» täpsustas Lump. Kokku valmistab Kodumajatehas 56 ruumelementi, millest suuremate mõõtmed on 5x13 meetrit. Köögi- ja vannitoamööbliga sisustatud ning täisviimistletud ruumelemendid saadab Kodumajatehas kahe laevaga Loksa sadamast Norrasse oktoobri lõpus. Maja montaazh ja välisviimistlus võtab aega paar kuud.

Peale Norra on tellijaid Soomes ja Saksamaal, kuhu saadetakse individuaalelamuid. «Meie majad vastavad ekspordimaade ehitusstandarditele,» märkis Lump.

Kodumajatehase mooduleid on kasutanud oma Tiskres asuva elamu ehitamisel näiteks Hansapanga asutajad Hannes Tamjärv, Rain Lõhmus ja Andres Saame. «Küllap oli see poliitiline otsus, sest Kodumajatehase ja Kodumajagrupi osanike ring osaliselt kattub,» seletas Tiskre elurajooni projekti juhtiva Kodumajagrupi ASi müügijuht Aleksander Raide. Betoondetailide tootjast, ASist Tartu Maja välja kasvanud Kodumajatehase omanikud on üheksa peamiselt Hansapanga asutajatele kuuluvat firmat ja eraisikuna Lembit Lump.

Raide sõnul osales Kodumajatehas Tiskre teises ehitusetapis ühe peatöövõtjana. «Olime sunnitud ebakõlade tõttu ehitaja ja tellija vahel lepingu Kodumajatehasega katkestama,» lisas Raide.

Ainsana Balti riikides ruumelemente valmistava Kodumajatehase eelmise aasta käive oli ligi 60 miljonit krooni ja kasum üle poole miljoni krooni. Lembit Lumbi kinnitusel on ettevõttel võimsust toota aastas 160 miljoni krooni eest.

Hetkel kuum