Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööriista rentimine hoiab raha kokku

  Ehituses vajaminevate tööriistade loetelu ei alga kirve ega lõpe pintsliga. Kõike ei ole kasulik osta ei eraisikutel ega firmadel, sest vähegi korralikum tööriist maksab palju.
  Nii nagu iga ehitustöö jaguneb eri etappideks alusmüürist katuseni ka korteriremondis, vajatakse igal etapil väga spetsiifilisi tööriistu. Pole mõtet osta keermelõikuri komplekti suvilasse või tellingut ripplae paigaldamiseks.
  Naabrimehelt laenates võib tööriistavalik olla kehvapoolne ja tohutu tänuvõlg suurem kui paaripäevane renditasu. On hulk koledaid vanasõnu, mis kipuvad laenamise puhul paika pidama.
  Ehitusfirmade objektid erinevad mahu ja vajaduste poolest. Ainult kõige suuremad ehitusturu tegijad on endale soetanud midagi tööriistalao sarnast. Väikefirmale käib see üle jõu. Tööriistade rentimisega vabaneb firma kohustusest pidada inimest, kes sellel silma (valve, ladustamine) ja kätt (remont, hooldus) peal hoiaks.
  Rendifirmad erinevad mahu ja kindlale ehitusvaldkonnale spetsialiseerumise poolest. Töötegija valib rendifirma ilmselt asukoha, harjumuse või pikaajalise positiivse kogemuse tõttu.
  Iga klient, kes helistab või rendifirma uksest sisse astub, peaks oma probleemile lahenduse leidma. Laenutaja töö on selgitada, arutada ja kalkuleerida, kuidas tööd korraldada ja milliste vahenditega see kõige ökonoomsemalt tehtud saaks.
  Rendile võtmise hetkel sõlmivad pooled kaunis põhjaliku ja mitmest punktist koosneva lepingu. Tööriist ise ei tea sellest tuhkagi ja võib kaduda kas autojuhi, rendile võtja või fiktiivse firma käes nagu vits vette. See on rendile andja risk -- uurida firma tausta ja eraisikult nõuda pildiga dokumenti. Ometi on tööriistavargused sagedased ja tegelikult suurim probleem.
  Tegijal juhtub mõndagi -- masin läheb katki, hakkab viltu jooksma, ei kõlbagi selleks tööks või ei jätku objektil (korter, suvila) vooluvõimsust. Sel juhul toob normaalne rentnik tööriista tagasi ja katkestab rendilepingu ega jäta talle kasutuna näivat eset kuurinurka seisma. Rendile unustatakse kõige sagedamini väike käsitööriist.
  Autor: Kaupo Suuster
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.