26. september 1999 kell 22:00

Kas kriis põllumajanduses on mööda saamas?

Vaieldamatult ei taha ma ühtida klassikalise nutukarjaga, kes ka siis, kui piima hind on 3 asemel 13 krooni, räägivad et kõik on hukas.

Vestlesin Hollandi võiärimeestega. On tendentse, et ka maailmaturul on madalseis üle minemas ja see mõjutab hästi ka meid. Nüüd on vaja edasi töötada süsteemiga, kuidas stabiliseerida hindu Eesti põllumajanduses. Jalgrattaid pole vaja leiutada, Euroopa Liidu CAP on oma meetmetega see, mis olukorra stabiliseeriks.

Tootjad on kindlasti kriisist järeldused teinud ja oskavad kriitilisemalt oma kulusid vaadata. Ka tootjatel on palju ära teha, et toota stabiilse kvaliteediga, stabiilsetes kogustes tooret. Eestis klassikalistes produktides olulist koguste langust ei tohiks tulevikus tulla, pigem tuleb tõus. Eelkõige piimanduses.

Häirib Euroopa Liidust tulev ja eksporttoetusi saav toore, aga vaatan optimistlikult tulevikku. Julgen väita, et läbirääkimised, mis täna Brüsselis peetakse nii meie Euroopa Liidu kvoodi suurendamise nimel, kui ka teiselt poolt EList eksporttoetuste kaotamise suhtes, on viimastel andmetel lootustandvad.

Mina küll nii ei järeldaks. Majandustingimused on endised, järelikult on see ainult tänane konjunktuur, mis on andnud kokkuostuhinnale lisa juurde. See ei pruugi olla ka järgmisel aastal selline. See stabiilsust iseenesest ei loo. Täna on konjunktuur lihtsalt soodsam.

Eesti põllumajandus sõltub palju maailmaturu kõikuvatest hindadest. Ja see hinnatõus on ka sesoonne. Praegu Eestis lihtsalt talvist piima on vähem ja sellepärast on ta ka kallim. Aga ma ei ütleks, et see nüüd kriisi lahendaks. Lihtsalt on täna seis soodsam.

Põllumajandussektoris on vaja väga palju investeerida, olgu see siis tööstus või farm. Ja selles mõttes praeguses sisekonkurentsi tingimustes saadakse rohkem maksta vaid investeeringute arvel.

Meil ei ole tururegulatsiooni, nii nagu Euroopa Liidu põllumajanduses on turg reguleeritud. Ja see tähendabki, et hinnatõus on just nimelt tänane seis, mis ei välista, et mõne kuu pärast, või järgmisel suvel võib olla seis hoopis teistsugune. Meie turg on kaitsmata. Sisekonkurents on tugev ja konkureerima peab ka impordiga. Valitsuskoalitsioon küll kolmandate riikide suhtes tolle lubas, aga lubamine veel ei lahenda kriisi.

Hetkel kuum