Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eksperiment kui viimane võimalus

  Rootsis on praegu aktuaalne lugu ajakirjanikust, kes piloodivormi selga tõmmanuna marssis läbi lennujaama julgeolekukontrollist, kandes süles suurt karpi. Tema edukas jõudmine lennukikabiini tõestas kõigile veenvalt seda, mida ajakirjandus varemgi oli kritiseerinud: lennujaamade turvakontroll on auklik. Ajakirjaniku vastu kohtuasja turvanõuete rikkumise pärast algatatud pole.
  Loodan, et seda ei tehtagi. Sama kohtlemise on ära teeninud Äripäeva ajakirjanikud, kes paljastasid altkäemaksuvõtmist Tallinna linnakohtu registriosakonnas.
  Õigustatud ajakirjanduslik eksperiment on alati märk sellest, et midagi on ühiskonnas tõsiselt viltu. Asjameeste ülbus ajakirjanduse küsimustele vastamisel (vastamisest keeldumisel) ning kõigi otste vettekadumine tekitab vajaduse lõppeks midagi ka lahenduseni viia.
  Ajakirjandust kannustab ebatraditsioonilisi meetodeid kasutama õiglustunne. Edukas eksperiment toob kaasa muu hulgas väljaande majandusedu nagu iga teinegi samm, mis parandab lehe kvaliteeti.
  Äripäeva eksperiment oli igati õigustatud, sest pani asjad liikuma. Riigiesindajate esialgsed reaktsioonid ei olnud optimismi sisendavad («no mis seal ikka nii väga juhtus»). Kuid juba paari päeva pärast tulid konkreetsed sammud: loodi äriregistris korruptsiooni uuriv komisjon. Nüüd peab see justiitsministri loodud rühm tõestama, et komisjoni eesmärk pole, nagu tihti kombeks, otste vettepeitmine ja publiku uinutamine.
  Pistisevõtu eksperiment Äripäevas oli märk, et ajakirjanduse kannatus korruptsiooni teema suhtes on katkemas. Kõik räägivad, et korruptsioon on olemas, aga süüdi pole keegi. Hea, et asjad on selles järjekorras, et kõigepealt katkeb ajakirjanduse mitte rahva kannatus. Ajakirjandus hakkas tegema seda, mida politsei ei suuda või ei taha. Hullem oleks, kui rahvas võtaks politseivõimu enda kätte.
  Ebatraditsiooniliste meetodite kasutamist info hankimisel lubab erandjuhul ka Eesti ajakirjanduse eetikakoodeks. Põhinorm on, et info tuleb koguda ausal viisil. Kuid siiski pakub koodeks tagaukse-võimaluse juhtudeks, kui otseste meetoditega infot kätte ei saa, ent avalikkuse huvid sellise informatsiooni avaldamist nõuavad (punkt 3.7).
  Koodeksi väljatöötamisel kaks aastat tagasi põhjustas infohankimise viisi sätestamine ajakirjanduseetika koodeksis muu hulgas mõningaid erimeelsusi, kuid täiesti veenvalt jäi peale seisukoht, et selline kitsas ja väga harva kasutatav tagauks peab olema. Vastasel juhul oleks tegemist silmakirjalikkusega, sest äärmusjuhtudel kasutab ajakirjandus niikuinii eksperimenti vm meetodit, kui teised võimalused on ammendatud. Erimeetodite kasutamisel peab saama jaatavalt vastata küsimusele: kas selle info avalikkuse ette toomine oli nii tähtis, et õigustas seda käitumist?
  Ajalehtede pädevuses on viia läbi ajakirjanduslikku uurimist, kui neil selleks vaid ressurssi ja oskusi jätkub. Aga joon tuleb tõmmata siis, kui jõutakse süüdimõistmiseni. Ajakirjanduslik uurimine lõpeb süüdistuse esitamisega, mitte süüdimõistmisega. Selleks on kohus. Ka ajakirjanduse eetikakoodeks ütleb, et ajakirjandus ei või inimest käsitleda kurjategijana enne sellekohast kohtuotsust.
  Eesti õigussüsteem käituks avalikkuse huvides, kui Äripäeva ajakirjanikele ei esitataks süüdistust altkäemaksu andmises.
  Äriregistri loo põhiküsimuses pole ju kahtlust: see on korruptsiooni paljastamine. Ajakirjaniku käitumise seaduslikkuse aspekt on siin teisese tähtsusega, kuna ei toonud kaasa midagi ühiskonnaohtlikku. Kui Eesti õigussüsteem on õigluse teenistuses, tegeleb ta ametnike korruptsiooni väljajuurimisega, mitte ajakirjaniku ahistamisega, kes matkis kuritegu avalikkuse huvides. Süüdistuse esitamine lehe vastu näitab konteksti arvestamata jätmist.
  Äripäeva altkäemaksujuhtumi käsitlemine on õigussüsteemile proovikivi, kas «rongaema» kaasusest saati (kus paraku jäi peale formalistlik lähenemine) on Eesti õigussüsteem kaasajastunud ja inimlähedasemaks muutunud.
  Autor: Tarmu Tammerk
 • Hetkel kuum
Paavo Kangur: Eesti majandusmootorid ja uus kaev
Kõige olulisem on hoida elus Eesti majanduse sünnitusmajad, sest uus majandus sünnib alati vana seest, mida peegeldab hästi meie iseseisvuse taastamise kümnendite turumajanduse ajalugu, kirjutab ajakirjanik Paavo Kangur arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Kõige olulisem on hoida elus Eesti majanduse sünnitusmajad, sest uus majandus sünnib alati vana seest, mida peegeldab hästi meie iseseisvuse taastamise kümnendite turumajanduse ajalugu, kirjutab ajakirjanik Paavo Kangur arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Veel üks võimalus portfelli tootlust paisutada: kuidas maksudest miinimum võtta
Finantsinstrumentidest, tootlusest, investeerimissektoritest või üldisest finantsvabadusest räägivad investorid omavahel ja kirjutavad ka kõik investeerimisega seotud väljaanded. Ometigi eksisteerib veel üks oluline teema, mis saab vähem kajastust: maksude optimeerimine.
Finantsinstrumentidest, tootlusest, investeerimissektoritest või üldisest finantsvabadusest räägivad investorid omavahel ja kirjutavad ka kõik investeerimisega seotud väljaanded. Ometigi eksisteerib veel üks oluline teema, mis saab vähem kajastust: maksude optimeerimine.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Tööst ilma jääv Sutter: mõtteid on, aga enne septembrit ei tee ma midagi
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Barack Obama: kui Putin kaotab, siis see ei tähenda, et olemegi võitnud
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Raadiohommikus: tervisekindlustusest ja palgipuudusest
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägime lisavõimalusest tervishoiu rahastamisel, puidutööstuse toormepuudusest, esimesest iseteenindusapteegist ning kuuleme intervjuusid turunduskonverentsilt.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägime lisavõimalusest tervishoiu rahastamisel, puidutööstuse toormepuudusest, esimesest iseteenindusapteegist ning kuuleme intervjuusid turunduskonverentsilt.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.