ÄP fototoimetus • 12 oktoober 1999

Eesti pangandus välis?okkide suhtes tundlik

«Mullused kontrollpakkide ostmised -- Swedbank Hansapangas ja SEB Ühispangas -- parandavad tunduvalt selle sektori krediidiväljavaateid,» seisab Moody'se avaldatud raportis.

Moody's tõstis nimetatud investeeringute otsesel mõjul Hansapanga reitingud tasemele Baa2/P-3.

Ka Ühispanga praegune Baa3/P-3 reiting peegeldab väljastpoolt tulevat toetust.

Suurem likviidsus ja kapital ning aktsionäride laialdasem toetus võimaliku kriisi korral, juhtimisalane oskusteave, parem juhtimis- ja krediidialane tegevus avaldavad üldist tugevat mõju kogu pangandussektorile, kus domineerivad eelpool nimetatud kaks suuremat panka, märkis Moody's.

Raporti autor George Paschalis toob välja ka Eesti pangandussektori võimalikud valupunktid, sh Vene kriisi järgsest majanduslangusest tuleneva varade kvaliteedi võimaliku halvenemise ja väheaktiivse pankadevahelise turu, mis viib intressimäärade kõikumisele.

Eesti pankadel on pikad europositsioonid, et kindlustada end krooni võimaliku devalveerimise vastu, aga spekulatiivse rünnaku korral krooni vastu tuleb need positsioonid järk-järgult loovutada, hoiatas George Paschalis.

Nimetatud tegureid arvestades on pankade tulevased tulude väljavaated ebakindlad, kuigi konkurents on konsolideerumise tulemusel vähenenud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum