Tõnis Oja • 1 november 1999

Euroopa on taas intressitõste ootel

Euro kurss kerkis eile teist järjestikkust päeva, sest Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg andis mõista, et keskpanga repomäära tõstmine neljapäevasel panga nõukogu istungil on ülimalt tõenäoline. Saksa majanduslehele Handelsblatt intervjuud andes väitis president, et kalduvus intressimäärade tõstmise suunas on juuliga võrreldes kahtlematult kasvanud.

Win Duisenbergi vihje tõstis investorite huvi ühisraha vastu, sest deposiitide intresside vahe dollariga võrreldes kahaneb eurole soodsamas suunas. Valdav osa analüütikuid on veendunud, et keskpank intresse tõstab, kuigi tõstmise ulatuse suhtes ollakse erimeelsustes. Uudisteagentuur Bloombergi küsitletud inimestest arvasid rohkem kui pooled, et repomäära tõstetakse 0,50 protsendi võrra, ja kolmandik, et 0,25 protsendi võrra. Vaid kümnendik küsitletutest arvas, et keskpank jätab intressimäärad muutmata.

Kuigi intresside tõstmine muudab valuutadeposiidid atraktiivsemaks, võib pooleprotsendiline intressimäära tõstmine mõjuda pärssivalt tõusu algusfaasis olevale Euroopa majandusele. Seega peaks keskpank olema äärmiselt ettevaatlik, et ta ei rikuks tasakaalu hoidmaks ära inflatsiooni kiirenemist, aga samal ajal ei peataks majanduskasvu.

Hetkel kuum