• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mereveo hinda kujundab sündmus

  Erinevalt tavaarusaamast ei ole laevanduses hinnakujunduses suurt osatähtsust sadamate geograafial ja kaugusel üksteisest. Olulisemaks faktoriks on erinevate majanduspiirkondade impordi-ekspordi tasakaal.
  Kõigil suurematel laevafirmadel on olemas oma majandusanalüüsiosakonnad. Need hindavad pidevalt erinevate riikide ja piirkondade ekspordi-impordi potentsiaali, ostujõudu, majandusstruktuuri ja teevad statistikast ning agentide edastatud andmetest lähtuvalt soovitusi vastavate piirkondade vaheliste veotariifide muutmiseks.
  Näiteks muudab ©Türgi maavärin kallimaks kauba ekspordi Türgisse ja odavamaks impordi sealsest piirkonnast. Pärast maavärinat Türgis hakkas piirkonda saabuma humanitaarabi, ehitusmaterjalid jms. Peale Türgisse vedude mahu suurenemise aitab Türgisse vedude hinna tõusule kaasa ka mittetulundusorganisatsioonid kes, võrreldes kaubandusfirmadega, on oluliselt väiksema hinnateadlikkusega (on nõus maksma rohkem). Samas on kannatada saanud mingi osa Türgi eksporditööstusest ja osa senisest eksporditoodangust suunatakse tõenäoliselt Türgi siseturule. Kokkuvõttes tekib Türgis tõenäoliselt hulk tühje konteinereid.
  Türgist kaupu välja vedades võib tõenäoliselt laevakompaniiga saada ekspordiks senisest odavama veohinna, kuna laevafirma jaoks vähendab iga ekspordist teenitud dollar tühjade konteinerite veo kahjumit.
  Autor: Paavo Kollom
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Nafta hind on täna tõusu jätkamas
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Uute autode müük kukkus Euroopas veerandi
Põhiliselt kiipide puudusest tekkinud tarneraskuste tõttu müüdi septembris Euroopa Liidu riikides vaid 718 598 uut sõiduautot, mida on 23,1% vähem võrreldes möödunud aastaga.
Põhiliselt kiipide puudusest tekkinud tarneraskuste tõttu müüdi septembris Euroopa Liidu riikides vaid 718 598 uut sõiduautot, mida on 23,1% vähem võrreldes möödunud aastaga.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.