• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti suurim äri

  Eesti esimene ja suurim mobiilsidefirma EMT on Eesti suurim maksumaksja.
  Vaatamata sellele, et ühe kliendi pealt saab mobiilsideoperaator aastast aastasse üha vähem -- 1998. aastal keskmiselt 997 krooni, tänavu 732 krooni kuus -- ei näe operaatorid käibe ja kasumi vähenemist. Tänavu liitus turul tegutseva kolme operaatorfirmaga üle 110 000 uue kliendi.
  Kokku kõneleb mobiilvõrkudes umbes 360 000 inimest, neist 65 protsenti kasutab Eesti mobiilsideturu pioneeri EMT teenuseid, Radiolinja Eestis turuosa on 20 protsenti ja Q GSMil 14 protsenti.
  Järgmise aasta lõpuks plaanib EMT jõuda 300 000 kliendini. Kasv peaks prognooside järgi jätkuma aastatel 2002--2003 ja siis tuleb lagi -- 2005. aastal võib Eesti suurimal operaatoril olla 350 000 klienti ja praegused proportsioonid operaatorite vahel säilivad.
  Ka Eesti teine mobiilsidefirma Radiolinja ootab olulist klientide arvu kasvu. Radiolinja Eesti turundusjuht Andrus Hiiepuu ennustab, et 1999. aasta lõpus on firmal umbes 85 000 klienti ja tulevane aasta peaks juurde tooma veel ligikaudu 51 000 uut telefonikasutajat.
  Kui ennustused täituvad, siis viie aasta pärast on 35 protsenti Eesti elanikkonnast õnnelikud mobiiliomanikud, millega saavutaksime koha Hollandi ja Austria vahel. Tunduvalt eespool on Soome, kus statistika järgi on mobiiltelefon pea igal elanikul.
  Eelmisel aastal said Eesti kaks väiksemat mobiilsidefirmat, Radiolinja Eesti ja AS Ritabell Q GSM kaubamärgi all vastavalt 43 ja 35 miljonit krooni kahjumit. Kasumit ei tõota ka tänavune aasta. Ent Ritabelli juht Toomas Peek ennustab, et juba 2000. aastal jõuab noorim turul olija Q GSM kasumisse. Samasugused plaanid on Hiiepuu sõnul ka Radiolinjal.
  «Kui 2001. aasta jaanuaris lõpevad Eesti Telefoni eriõigused, saame ka kõneminuti hinda alandada,» lubab Peek.
  Koos operaatoritega areneb tormiliselt kogu maailma mobiilsideturg. Eile sõlmis Rootsi mobiilifirma Ericsson juhtiva tarkvaratootja Microsoftiga mobiilitarkvara arendamise lepingu. Maailma suurima mobiilitootja Nokia turuväärtus tõusis viimase nädalaga üle 600 miljardi krooni, tõestades mobiiliäri suurt tulevikku.
  Eesti suurima mobiilimüüja ASi Esmofon juhatuse esimehe Aivar Sirelpuu sõnul oli firmal plaanis müüa tänavu 25 000--30 000 mobiiltelefoni. See number on ammu ületatud, kuigi aasta ei ole veel lõppenud. Järgmisel aastal peaks ainuüksi Esmofonist leidma uue omaniku 35--40 000 taskutelefoni.
  «Kogu maailmas on see valdkond kõige kiiremini arenev, sest inimestel on tarve olla kättesaadav ja sõltumatu,» põhjendab EMT juhatuse esimees Peep Aaviksoo oma ettevõtte edu.
  Kas ettevõttel on siis muretu elu garanteeritud?
  Tulevase aasta kevadel võetakse Eestis kasutusele WAP-süsteem (Wireless Application Protocol). «WAPi rakendamisega muutuvad mobiilside võimalused,» lubab Aaviksoo.
  WAP võimaldab mobiiltelefoni vahendusel vaadata Internetist ilmateadet, broneerida pileteid, lugeda uudiseid ja kasutada muid informatiivseid teenuseid.
  «Uued teenused on maailmas valmis, meie ühiskond ei ole aga valmis, et neid tarbida,» tõdeb Sirelpuu. «Kaks kolmandikku kasutajaid ainult räägivad mobiiliga, muid lisateenuseid, isegi SMSi kasutamata.»
  Aga on ka neid aktiivseid ja edumeelseid inimesi, kes soovivad kõige uuemaid aparaate ja kasutada kõige uuemaid teenuseid. 2001. aastaks peaks WAP-protokollist Sirelpuu väitel kujunema «massteenus». «See teenus ei tasu ennast niipea ära, aga peame olema valmis,» nendib Sirelpuu.
  Maailma ühe suurema arvutitootja IBM Eesti esinduse juhataja Valdo Randpere sõnab, et talle meeldiks WAP-protokolli abil mobiiltelefonist oma meile lugeda ja usub, et teenusel on tulevikku. «Aga arvan, et möödub umbes aasta, enne kui selle teenuse kvaliteet heale tasemele jõuab,» räägib Randpere.
  Eesti Mobiiltelefon esitles oktoobris võimalust, kus Coca-Cola automaadist saab karastusjoogipudeli pärast EMT lühinumbri valimist. Telefoniomanik maksab joogi eest siis, kui tasub EMT-lt saadava arve.
  «See Coca-Colaga näide ei ole majandusliku väärtusega, aga näide sellest, et selline süsteem on olemas ja toimib,» nendib Sirelpuu. Coca-Cola automaadi mobiilvõrguga ühendamisega kuulutas EMT, et Eestis on algamas GSM-kaubanduse ajajärk.
  Ericssoniga messil Telecom 99 sõlmitud kokkuleppe kohaselt tuleb Eesti turule mobiiltelefoni asukoha määramise süsteem. Ei ole kahtlust, et taolisel teenusel on tohutu menu kasvõi armukadedate abikaasade seas.
  Kuid rõõmustada on veel vara. Esialgu hakkab taoline süsteem tööle 112 hädanumbrile helistanud mobiiltelefoni asukohta leidmiseks. Uudne teenus läheb EMT-le maksma 13--15 miljonit krooni.
  Ühe olulisema mobiilside arengusuunana nähakse mobiilpangandust, mis võimaldab teha pangatehinguid kontoris käimata. Praegu on EMT klientidel, kelle konto asub Ühis- või Optiva Pangas, võimalus saada infot oma pangakonto kohta. Peagi lisandub neile mobiilteenuseid, millest me kunagi varem pole unistada osanud.
  Vt. ka graafikut:Konkurents turul tiheneb
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Aasia aktsiad langesid koos USA futuuridega
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid langesid teisipäeval, investorid arutasid, kas Hiina värske stiimul võib piirata sulgemiste mõju majandusele.
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid langesid teisipäeval, investorid arutasid, kas Hiina värske stiimul võib piirata sulgemiste mõju majandusele.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.