Ülo Toomsalu • 18. jaanuar 2000 kell 5:55

Riigi eelarveaugul puudub süüdlane

2,2 miljardi kroonine puudujääk mulluse riigieelarve täitmisel ei too erinevalt puudustest kodakondsus- ja migratsiooniameti klienditeeninduses kaasa ühegi kõrge riigiametniku vastutust distsiplinaarkorras, kirjutab Postimees.

Rahandusminister Siim Kallas jättis eile Postimehele ütlemata selle ametniku nime, kelle minister kutsub oma kabinetti rahandusministeeriumi kaheksandal korrusel ning vallandab selle eest, et 1999. aasta jäid riigieelarve tulud enam kui kahe miljardi krooniga miinusesse.

Ministeeriumi asekantsler Ülle Lõhmuse sõnul oli kogu valitsussektoris (sh omavalitsused ja sotsiaalkindlustus) tulude puudujääk mullu 3,5 miljardit krooni, sellest riigieelarve puudujääk 2,2 miljardit krooni.

Eelarve tuli täis üksnes Eesti Telekomi kolmemiljardilist müügiraha juurde arvestades.

Kallase sõnul oli 1999. aasta Eesti rahanduses pärast taasiseseisvumist kõige halvem aasta. Positiivse poole pealt tõi ta välja, et riik ei pidanud siiski eelarve katteks laenu võtma ja riigi rahavarud säilisid osaliselt.

Siseminister Tarmo Loodus vallandas reedel kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektori Andres Kollisti, põhjendades seda suutmatusega korraldada ameti tööd ja inimeste halva teenindamisega migratsiooniametis. Vaid paar päeva tagasi oli valitsus ametlikult tööülesannete täitmata jätmise eest ja usalduse kaotuse tõttu karistanud ametist vabastamisega teede- ja sideministeeriumi kantslerit Ruth Martinit.

Kallas ütles Postimehele, et rakendatakse kõiki vajalikke personaalseid abinõusid, kui selleks on põhjust. 'Praegusel hetkel ei ole analoogilisi ettevõtmisi rahandusministeeriumi süsteemis plaanis,' lisas ta.

Tänavu on rahandusministeeriumil Kallase sõnul plaan eelarve täis saada.

Hetkel kuum