Ülo Toomsalu • 12. aprill 2000 kell 6:04

Riigikogu värske otsus ühendab perekonnad

Riigikogu eilne otsus võimaldab ühineda sadadel lastega peredel, kus üks abikaasadest on Eesti kodanik ja teine elab elamisloa puudumise tõttu piiri taga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) peadirektori asetäitja Ene Rebase hinnangul aitab välismaalaste seaduse parandus aastas 300-400 perekonda.

'Tänavu on esitatud juba 115 taotlust, mille puhul on üks kolmest tingimusest - ühine laps, rase naine või kolm aastat kooselu - täidetud,' ütles Rebane. 'See on neile inimestele väga suur leevendus.'

Keskerakondlaste Mihhail Stalnuhhini ja Vladimiri Velmani algatatud seadus vabastab sisserände piirarvust Eesti kodaniku abikaasa, kui perel on ühine alla 15aastane laps või kui naine on üle 12 nädala rase. Ka Eesti kodaniku alaealisele lapsele saavad vanemad nüüd kergesti elamisloa.

'Parem pool muna kui tühi koor,' märkis OÜ Viru Kalatööstus juhataja ja suuromanik Agu Laanemets. Tal kulus 13 kuud, et saada oma Vladimiri oblastist pärit naisele elamisluba. 'Määravaks ei saanud mitte see, et abikaasad peavad koos elama, vaid see, et ettevõte, mida juhin, annab Ida-Virumaal tööd 700 inimesele,' ütles ta.

Laanemetsa hinnangul on laste või raseduse nõue näkkusülitamine neile, kes lapsi ei saa.

Hetkel kuum