Viktoria Korpan • 23. mai 2000 kell 14:00

Suure-Jaani - Eesti interneti pealinn

Eesti kõige paremini internetiseeritud linn pole ei Tallinn ega Tartu, vaid heliloojate perekonna Kapp sünnipaigana tuntud 1357 elanikuga Viljandi maakonnas asuv linnake Suure-Jaani.

Turu-uuringute firma Emor andmeil oli jaanuari seisuga Eesti kodudes 37 000 internetti ühendatud arvutit. Inimesi, kes kasutavad internetti pea iga päev, on umbes kümnendik Eesti elanikkonnast.

Suure-Jaani linnapea Mihkel Jürisson (25) ütleb, et tema juhitavas linnas on internetikasutajaid ligi 80 protsenti elanikest. Enamasti kasutatakse internetti tööl või koolis, paljudel on arvuti ja internet kodus. 'Internet on meie hapnikutoru,' nendib Jürisson.

Suure-Jaani interneti-entsiastide loodud kohalik internetipakkuja OÜ-lt Inselia saab koju internetipüsiühendust hinnaga 400 krooni kuus.

Näiteks, umbes sama ehk kiirusega 128 kilobitti sekundis püsiühenduse eest tuleb Tallinnas välja käia Eesti suurimas püsiühenduste pakkujas Uninetis 3500 krooni kuus. Kaks korda aeglasemat internetti saab ka TELE2lt hinnaga 990 krooni kuus.

'Oli aeg, kui iga kohalik arvutihuviline tegi endale jututoa,' räägib Suure-Jaani internetiguru Veiko Sepp, kelle maja pööningul asub Viljandi maakonna haridusvõrgu administratiivkeskus. Sepa tütred, 7-aastane Kristin ja 8-aastane Monika on vist Eesti jutukate kõige nooremad külastajad, kes õppisid masinakirja ennem kui traditsioonilist kirjutamist.

'Õpetaja on vahepeal rääkinud, et ei luba tüdrukutel enam arvutiga kodutöid teha, sest nad ei oska tavaliselt kirjutada,' muigab Sepp. Linnapea lisab, et on levinud nähtus, et kohalikel lastel ei ole probleeme HTML keelega, millega tehakse internetikodulehekülgi, kuid emakeelt ei osata.

'Prioriteedid on siin teistsugused, raha neil ei ole, aga arvuti ja internet on,' nendib Rootsis töötav IT-spetsialist Tõnu Samuel, kes tegeleb Suure-Jaani internetiga võõrlegionärina. Samuel räägib, et üha tihti võetavad kohalikud põllumehed sukasäärest 10 000 krooni ja tullakse tema juurde sooviga arvutit osta. 'Auto on tal viimane pann, aga lapsed see-eest teavad, mis on internet, millega nad saavad suure maailma endale koju tuua,' lausub Samuel.

Hetkel kuum