Toomas Truuverk • 25. juuli 2000 kell 22:00

Ühendriikide investorid on segaduses

Mitme suure tehnoloogiafirma kasumihoiatused järgmise kvartali osas tõmbasid USA aktsiaturgudel päris jõuliselt pidurit. Meie aja järgi esmaspäeva öösel liikusid langussuunas kõik suuremad Ühendriikide börsiindeksid.

Teiste seas kukkus tehnoloogiasektorit esindav Nasdaqi indeks 2,76%, alla 4000 punkti piiri (3981,57) ja tööstuskeskmine Dow 0,45%, 10 685,12 punktile.

Kui eelmisel nädalal hoidis USA investoreid pinges oodatav Fedi juhi esinemine, siis Alan Greenspani rahustav sõnavõtt viis majanduse ülekuumenemise ja selle vastusammuna võimaliku intressimäärade tõstmise mure taas tahaplaanile. Reedel on oodata USA II kvartali SKT avaldamist ja selle eel tõuseb makromajandusega seonduv loomulikult uuesti teravamalt päevakorda.

Nädala lõpuni on investorite tähelepanu keskmes aga kindlalt ettevõtete II kvartali majandustulemused.

Eile õhtul alustasid USA aktsiaturud kerges plussis, saades toetust lühikese aja jooksul juba teisest Föderaalreservi juhi Alan Greenspani esinemisest. Analüütikute kommentaarid olid, et mida rohkem Greenspani sõnavõttu analüüsida, seda enam see neile meeldima hakkab.

Samas märkis üks analüütik, et investoritele ei ole veel päriselt kohale jõudnud, et rahunev majandus tähendab ka ettevõtete vähenevaid kasuminumbreid ja arvestades endiselt suhteliselt kõrgelt hinnatud aktsiatega, on see küllalt oluline põhjus aktsiate hindade languseks.

Nagu mainitud, on üsna mitu tehnoloogiafirmat juba hoiatanud, et järgmise kvartali kasum ei pruugi tulla sama hea, kui olid seda II kvartali tulemused.

Hetkel kuum