Merike Ojasson • 7. november 2000 kell 22:00

Tolliametnik müüs võlgade katteks infot

Uuno Kaldmäe vastutas tolliameti tollijärelevalveosakonnas kütuse ja salaviina vastase võitluse eest. Möödunud aasta septembris vahistati Kaldmäe seoses kaitsepolitsei operatsiooniga, mille käigus leiti 27 720-liitrine salapiirituse koorem.

Selle aasta veebruaris esitas tolliamet Kaldmäele süüdistuse ametiseisundi kuritarvitamise, dokumentide võltsimise ja altkäemaksu võtmise osas. Riigiprokuratuuri ettepanekuga anti aga kriminaalasja uurimine üle tolliametilt kaitsepolitseile ja lõplik süüdistus Uuno Kaldmäele esitatakse detsembrikuus.

Tolliameti sisekontrolli osakonna juhtaja Jüri Meidla loobus eile juhtunut kommenteerimast sooviga mitte mõjutada uurimistulemust. ?Nagu viitab meie osakonna nimetus ? sisekontroll ? tegeleme sissepoole suunatud tööga. Uuno Kaldmäe lugu on meie käest üle läinud ja meie sellega ei tegele,? ütles Meidla.

Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu ütles, et tollitöötajate kohta tekkivate kahtluste korral tehakse taotlus politseile või kaitsepolitseile. ?Teeme taotluse kriminaalasja algatamiseks, kuid ei oska kommenteerida, kas asi algatati või mitte,? ütles Udu.

Kaitsepolitsei komissar Hannes Kont kinnitas, et sel aastal on kaitsepolitsei algatatud kriminaalasjadega seotud üle 20 tolliametniku. Eelmisel aastal saatis kaitsepolitsei kohtusse üheksa piiri- ja tollikorruptsiooni puudutavat kriminaalasja, uurimise tulemusena põhjustati laekumata maksude näol riigile kahju kokku üle 20 miljoni krooni. 1999. aastal võeti süüdistatavana vastutusele 37 tolli- ja viis piirivalveametnikku.

Hetkel kuum