ÄP fototoimetus • 15. november 2000 kell 22:00

Soome valmistub 1/3 Altia grupi müümiseks

Euroopa Liidu nõudel oli Soome eelmisel aastal sunnitud oma alkoholimonopoli Alko-yhtiöt jagama kolmeks: Alkoks, Primalcoks ja Havistraks. Altia gruppi jäid alkoholi valmistav Primalco ja hulgimüügifirma Havistra. Sel aastal lisati grupiga Finlandia Vodka Worldwide, mille aktsiatest 45 on USA firma Brown-Forman Corporation käes. Altia grupi eelmise aasta käive oli 3,38 mld Eesti krooni.

Altia grupp on täielikult riigile kuuluv firma. Mõni aeg tagasi andis Soome parlament valitsusele volitused kolmandiku Altia grupi aktsiate müümiseks. Aktsiate kontrollpakki parlament niipea veel müüa ei kavatse. Samuti ei plaani valitsus Altia gruppi börsile viia, kuid edaspidi pole see võimalus välistatud.

Tööstusministeeriumi esindaja teatel soovib valitsus aktsiad müüa strateegilisele investorile, kes võtaks endale firma edasiarendamise kohustuse. Analüütikute väitel on Altia turuväärtus umbes võrdne omakapitaliga, mis aasta algul oli 2,6 mld krooni.

Autor: ÄP

Hetkel kuum