Peeter Koppel • 14. detsember 2000 kell 22:00

Finantssektor viis Dow langusse

Investorid ei jõudnud intresside alandamise lootuse ja valimisdraama lõpplahenduse selgumise toel positiivselt liikuma asunud USA finantssektori aktsiate hinnatõusuga veel harjudagi kui sektor sai tõsise löögi.

Löögiks oli ühinemisprotsessis olevate J. P. Morgani ja Chase Manhattani ühine kasumihoiatus, mille kohaselt jääb mõlema panga neljanda kvartali kasum allapoole analüütikute ootusi. Ühtlasi teatasid pangad ka 5000 töökoha kaotamisest ühinemise käigus. Finantsgigantide kasumihoiatus viis langusse kogu sektori aktsiad ning Dow Jonesi tööstuslik keskmine oli tund pärast kauplemise algust nõrgenenud 1,46% 10 636,41 punktile.

Jätkuvad märgid eeldatust kiiremini jahtuva majanduse kohta mõjusid halvasti ka tehnoloogiakesksele Nasdaqile, mis oli samaks ajaks liikunud ligi kahe protsendiga miinusesse 2767,67 punkti tasemele. Investorid ootasid tarkvaragigandi Oracle pärast turu sulgemist avaldatud teise majanduskvartali tulemusi, mis võivad määrata lühemas perspektiivis tehnoloogiasektori edasise liikumise suuna. Oracle?i kasumiks oodati 10 senti aktsia kohta.

Stockholmi börsil oli tunda USA finantsgigantide kasumihoiatuse mõju ning suurimaks finantssektori langejaks oli SEB, mis on kõige enam mõjutatav arengutest kapitaliturgudel.

Helsingi börs lähtus eile jällegi Ühendriikidest pärit negatiivsetest emotsioonidest. Valdavalt langusmeeleolus veedetud kauplemispäeva põhilisteks mõjutajateks olid sarnaselt ülejäänud Euroopa telekommunikatsiooni ettevõtete aktsiatega Nokia ja Sonera, millest viimane kaotas ligi 3 ja esimene poolteist protsenti.

Hetkel kuum