Kaja Koovit • 28. juuni 2001 kell 8:52

Eurotsoonist voolab raha minema

Selle aasta esimese nelja kuuga voolas eurotsoonist investeeringutena välja rohkem kui 100 miljardit eurot (1,6 triljonit krooni), mida on kaks korda rohkem kui eelmise aasta samal ajal, teatas Euroopa Keskpank.

Majandusleht Financial Times kirjutab, et analüütikute sõnul selgitab kapitali väljavool euro pikaajalist nõrkust dollari suhtes.

Samuti kinnitab see arvamust, et investorid eelistavad Euroopa aktsiaturgudele Ühendriikide oma.

'Investorite seas valitseb ilmselgelt arvamus, et pikaajalised kasvuperspektiivid ei ole eurotsoonis võrreldavad alternatiivsete võimalustega teistel turgudel. See selgitab ka asjaolu, miks dollar on tugevnenud ka pärast selliseid uudiseid, mis teooria järgi oleks pidanud dollarit langetama,' lausus Frankfurdi Tokai Panga analüütik Dieter Wermuth.

Euroopa Keskpanga andmetel liikus Euroopast otse- ja portfellinvesteeringutena jaanuarist aprillini välja 106,8 miljardit eurot (1,67 triljonit krooni), samal ajal kui eelmise aasta võrreldaval perioodil oli summa vaid 47,4 miljardit eurot (742 miljardit krooni).

Hetkel kuum