Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Äripäev ja Jaan Kallas näevad tulevikku kõige optimistlikumalt

    1. Kui suur on 2002. aasta majanduskasv?
    Majanduskasv tuleb 6.2. Kui suureks kujuneb tarbijahinnaindeks?
    Tarbijahinnaindeks jääb 4,5?5 vahele.3. ÄP-indeksi tõus praegusest?
    Äripäeva indeks tõuseb 20?25.4. Kui palju maksab Eestis keskmiselt liiter bensiini A95 2002. aastal?
    Liiter bensiini maksab keskmiselt 10 krooni.5. Milline on keskmine palk 2002. aasta lõpus?
    Keskmine palk jääb 6400?6500 kr vahemikku.6. Kes on 2002. aasta lõpus Eestis võimul? Kes on peaminister?
    Võimul on kolmikliit ja peaminister Mart Laar.7. Kui suur on eluasemelaenu intress?
    Keskmine eluasemelaenu intress on 9.8. Kui palju maksab 3toaline tüüpkorter Mustamäel?
    Selliste korterite hinnad kerkivad asukohast olenevalt 5?10, hind võib olla kuni 400 000 krooni.9. Kui palju maksab 1 KWh elektrienergiat?
    Pärast 1. aprillil toimuvat hinnatõusu kõige soodsama paketi puhul umbes 0,90 krooni.10. Kui kõrge on Eestis järgmisel aastal keskmine töötuse määr?
    Keskmine töötuse tase on 12.
    1. Kui suur on 2002. aasta majanduskasv?
    5,52. Kui suureks kujuneb tarbijahinnaindeks?
    3,53. Kui palju kasvab Tallinna börs?
    Tööposti tõttu ei saa vastata.4. Kui palju maksab liiter bensiini A95?
    10 krooni5. Milline on keskmine palk 2002. aasta lõpus?
    6000 krooni6. Kes on 2002. aasta lõpus Eestis võimul? Kes on peaminister?
    Tänane koalitsioon. Mart Laar.7. Milline on eluasemelaenu intress?
    8,258. Kui palju maksab Mustamäe 3toaline 1980. aastatel ehitatud tüüpkorter?
    400 000 krooni.9. Kui palju maksab eratarbijale 1 KWh elektrienergiat?
    1 kWh maksab 1 kroon.10. Kui kõrge on keskmine töötuse tase?
    11
    Kui suur on 2002. aasta majanduskasv?
    Majandus kasvab 2002. aastal umbes 3,3.Kui suureks kujuneb tarbijahinnaindeks?
    Tarbijahinnad kasvavad 2002. a keskmiselt 3,4.Milline on keskmine palk 2002. aasta lõpus?
    Reaalpalga kasv 2002. aastal on umbes 4,5.Kui kõrge on Eestis järgmisel aastal keskmine töötuse määr?
    Töötuse tase (turu-uuringute kohaselt) on 2002. aastal keskmiselt 13,8. Teiste näitajate prognoose me ei koosta.
    Kui suur on 2002. aasta majanduskasv?
    2002. aasta majanduskasv +6,2.Kui suureks kujuneb tarbijahinnaindeks?
    Tarbijahinnaindeksi kujunemine +7,5.Kui palju kasvab Tallinna börs (Talse tõus praegusest)?
    Tallinna börsi tõus (Talse tõus praegusest) 12.Kui palju maksab Eestis keskmiselt liiter bensiini A95?
    Liiter bensiini A95 maksab 11,25 krooniMilline on keskmine palk 2002. aasta lõpus?
    Keskmine palk 2002. aasta lõpus 6100 krooni.Kes on 2002. aasta lõpus Eestis võimul? Kes on peaminister?
    2002. aasta lõpus võimul ja peaminister ? ResPublica, Tõnis Kons.Milline on pankade eluasemelaenu intress?
    Pankade eluasemelaenu intress 8,5.Kui palju maksab Mustamäel 3toaline 1980. aastatel ehitatud tüüpkorter?
    Mustamäe 3toalise korteri hind 375 000 krooni.Kui palju maksab eratarbijale 1 KWh elektrienergiat?
    Eratarbijale maksab 1 KWh elektrienergiat 1,10 krooni.Kui kõrge on Eestis järgmisel aastal keskmine töötuse määr?
    Eesti keskmine töötuse määr 14.
    Kui suur on 2002. aasta majanduskasv?
    Tahaks loota 5. Ehk õnnestub kehv olukord maailmaturul enda kasuks keerata (näiteks tuua Eestisse Rootsi autotöösturite investeeringuid).Kui suureks kujuneb tarbijahinnaindeks?
    Pakuks 4 aasta keskmisena.Kui palju kasvab Tallinna börs (Talse tõus praegusest)?
    Aasta pärast ei pruugi Talset olla, ees seisab ühinemine HEXiga. Aga börsil noteeritud Eesti aktsiad keskmiselt 20. Mõni ettevõte võidakse välisosanike poolt välja osta, mõnes võivad toimuda suuremad muutused omanike struktuuris, mis peaksid aktsia hinnale positiivselt mõjuma.Kui palju maksab Eestis keskmiselt liiter bensiini A95?
    Aasta pärast võiks bensiini 95 hind olla 9,5?10 krooni ehk veidi kõrgem kui momendil. Praegu on kütuse hinnad suhteliselt madalad, mille põhjuseks on väga madal maailmaturu hinnatase. Taoline olukord siiski arvatavasti muutub, kuna OPECi riigid avaldavad tugevat survet hinnatõusuks ning Venemaa nõustub arvatavasti tootmise piirangutega. Kütuse hinnatõusu peaks kompenseerima aga dollari hinna alanemine.Milline on keskmine palk 2002. aasta lõpus?
    Palga kasv on viimasel kolmel aastal olnud üsna stabiilne (10 ümber). Sellest tulenevalt prognoosiks IV kvartaliks 2002. a keskmiseks brutokuupalgaks 6300 krooni.Kes on 2002. aasta lõpus Eestis võimul? Kes on peaminister?
    Selles osas mingeid muutusi ei prognoosi ? Mart Laar.Milline on pankade eluasemelaenu intress?
    Eluasemelaenu intresside osas langust ei prognoosi. Kroonilaenu intressid on 8 ümber, ka Euriboriga seotud laenud ei peaks oluliselt muutuma. Nii USA kui Euroopa Keskpanga poolt on võimalikud küll edasised intressikärped, kuid praeguseks on intressid langenud juba küllalt madalale ja palju ruumi enam intressi alandamisega majanduse stimuleerimiseks ei ole, seega aasta lõikes peaksid intressid olema vähemalt praeguste tasemete lähedal.Kui palju maksab Mustamäe 3toaline 1980. aastatel ehitatud tüüpkorter?
    Arvan, et järgmisel aastal ei jätku korteriturul enam selline hinnakasvu tempo kui sellel aastal. Korterite hinnatõus järgmisel aastal pidurdub ja hinnad oleksid järgmise aasta lõpul enam-vähem praegusel tasemel.Kui palju maksab eratarbijale 1 KWh elektrienergiat?
    Nn lihtpaketi (hinnapakett 1M) alusel on 1 kWh elektrienergia hinnaks 1,1 krooni pluss püsitasu (20 krooni kuus).Kui kõrge on keskmine töötuse määr?
    Prognoosiks veidi paranevat tulemust ? 13 aasta keskmiseks tööpuuduse määraks. Käesoleva aasta tulemus tuleb tõenäoliselt prognoositust parem, see annab lootust olukorra paranemisele. 2000. aastal oli töötuse määr 13,7, sellel aastal tuleb see pisut üle 13.
    Kui suur on 2002. aasta majanduskasv?
    Majanduskasvuks näen 4,5. Olen optimistlikum kui Eesti Pank, kuna usun, et Eesti majandusel on mitmeid eeliseid, mille ärakasutamiseks on õige hetk käes. Selgelt on tunda, et mitmed Skandinaavia firmad peavad oma tootmise üle tooma odavamatesse regioonidesse, et konkurentsis püsida. Eesti on nende jaoks lausa ideaalne koht. Lisaks sellele usun, et Eesti jaoks mõjub ka see positiivselt, et Venemaal hästi läheb.Kui suureks kujuneb tarbijahinnaindeks?
    Usun, et indeks jääb 5?6 vahele. Ühtepidi majandus jahtub, mis langetab indeksit, teistpidi ilmselt energia ja kütuse hinnad tõusevad.Kui palju kasvab Tallinna börs?
    Börsi suhtes mul head usku ei ole. Mujal maailmas on turud endiselt ülehinnatud, kui võrrelda sellega, kuidas üldiselt majandusel läheb. Seetõttu on oodata seal mõningast langust. Seega usun, et suurt tõusu Tallinna börsil järgmine aasta ei tule. Samas firmade näitajad on head ja oluliseks languseks ka nagu põhjust pole. Kokkuvõttes +10.Kui palju maksab Eestis keskmiselt liiter bensiini A95?
    Kütuse hinnad ilmselt tõusevad. Pakun 9,80 krooni.Milline on keskmine palk 2002. aasta lõpus?
    Palga tõus ilmselt pidurdub 5?6ni. Pakun 6200 krooni bruto.Kes on 2002. aasta lõpus Eestis võimul? Kes on peaminister?
    Väga loodan, et Mart Laar. Vaatamata sellele, et koalitsioonil on olnud omad ämbrid, siis fundamentaalselt majanduses pole nad midagi untsu keeranud. Eesti majandus saab endaga ise hakkama, kui talle olulisi piiranguid ei seata. Parim, mida valitsus saaks teha, on vene karuga sõbraks saada.Milline on pankade eluasemelaenu intress?
    Intressid ilmselt tõusevad veidi, kuna praegu on nad väga madalad. Usun, et vahemikus 7,5?9.Kui palju maksab Mustamäe 3toaline 1980. aastatel ehitatud tüüpkorter?
    Hind võib praegusega võrreldes isegi natuke veel tõusta, kuna nõudlus on väga tugev. Usun, et 62 m² korter 9kordses majas maksab 400 000 krooni.Kui palju maksab eratarbijale 1 KWh elektrienergiat?
    Täiesti tume maa, aga pakun 1,05 krooni/KWh päevane elekter koos käibemaksuga.Kui kõrge on Eestis järgmisel aastal keskmine töötuse määr?
    Töötuse määr langeb veidi. Pakun, et jääb tasemele 13,7.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.