Tõnis Arnover • 23. jaanuar 2002 kell 10:08

EL soovib, et firmad maksaksid keskkonnakahjustuse ise kinni

Euroopa Komisjon sai täna valmis eelnõu, mis näeb ette, et keskkonnale kahju tekitavad firmad peavad vastavad kulud ise kandma. Eelnõu vajab ELi liikmesriikide ja Euroopa parlamendi heakskiitu, kirjutab Financial Times.

Tööstusliku keskkonnakahjustuse kõrvaldamise eest peavad hoolt kandma liikmesriigid, kuid kinni maksavad puhastustööd kahjustuse tekitajad, on Euroopa Komisjoni keskkonnavoliniku Margot Wallströmi seisukoht.

Tööstusringkondadele uus seaduseelnõu ei meeldi, kuna pole selge, kas firmadele pandavat täisvastust on kindlustusfirmad tulevikus valmis kindlustusega katma või mitte.

Et tööstusringkondade vastuseisu vähendada, lubab EK, et firmad vabastatakse vastutusest, kui nad on saaste tekitamisel täpselt täitnud kõiki eeskirju või kui keskkonnaseadused lubavad piiratud reostuse tekitamist.

Wallströmi sõnul on Euroopas praegu 300 000 potentsiaalset keskkonnasaastekollet, mida ei eksisteeriks, kui firmadele panduks seadusega täpne vastutus.

Hetkel kuum