Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  PM: Maksuvõlglased võivad riigilt intressid tagasi küsida

  Riigikohus otsustas, et 1994. aastast kuni 2002. aasta juunini makstud võlgadelt riigile tasutud intressid olid põhiseadusevastased.

  Seetõttu tekib maksuvõlglastel õigus need hinnanguliselt miljarditesse kroonidesse ulatuvad summad riigilt kohtu kaudu tagasi küsida, kirjutab Postimees.
  Kas nimetatud nõuetel on alust, otsustab kohus iga nõude puhul eraldi.
  Eile ei olnud rahandusministeerium ega maksuamet veel võimelised kommenteerima, kui suured kahjunõuded võivad riiki eilse riigikohtu otsuse tõttu oodata. Maksuamet teeb nimetatud 8,5 aasta jooksul makstud intresside summa osas arvutused lähipäevil.
  Riigikohtu pressiesindaja Krõõt Nõgese sõnul võib riigikohtu otsus tuua riigile kaasa rahalisi kohustusi. ?Intressi maksnuil on õigus taotleda kahju hüvitamist riigivastasuse seaduse järgi. Halduskohus otsustab kaebuse põhjal konkreetseid asjaolusid arvesse võttes, kas on alust kahju hüvitamiseks.?
  Riigikogu rahanduskomisjon leidis riigikohtule esitatud selgitustes, et maksuhaldur ei saa edaspidi nõuda intresse ajavahemiku eest enne 1. juulit 2002, samal ajal kui need, kellele intressinõue on esitatud varem ja kes ei ole seda vaidlustanud, peavad intresse siiski tasuma.
  Et maksuvõlad on viimastel aastatel ulatunud 1-2 miljardi kroonini ning viimaste aastate intressimäär on olnud 25-54 protsenti aastas, võivad riigi seadusvastased intressitulud ulatuda miljarditesse.
  Riigikohtu esimees Uno Lõhmus ütles Kanal 2 ?Uutele uudistele?, et ta ei usu riigi vastu kohtutesse esitatavate nõuete laviini tekkimisse, kuna tegemist on vormilise rikkumisega.
  Vaidluse intressimäärade seaduslikkusest algatas AS Põltsamaa Põllumajand, mis leidis, et ta ei pea maksma maksuvõlaga kaasnevat 590 908kroonist intressi. Vastavalt põhiseadusele on maksumaksja kohustatud maksma ainult seaduses ette nähtud makse. Intress on aga Põltsamaa Põllumajandi esindajate hinnangul trahv, mistõttu oleks see tulnud kehtestada seadusega, mitte rahandusministri määrusega, nagu seni tehti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturgude ralli ei jaksanud leida jätku
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: kuidas vastata, kui küsitakse raha?
Jõulukuu esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägivad ettevõtja Oleg Gross ja vandeadvokaat Küllike Namm heategevusest ning enda põhimõtetest annetamisel.
Jõulukuu esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägivad ettevõtja Oleg Gross ja vandeadvokaat Küllike Namm heategevusest ning enda põhimõtetest annetamisel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.