11. november 2002 kell 10:41

Prantsusmaa toetab Euroopa Keskpanga reformi mõtet

Prantsusmaa valitsus toetab ettepanekut Euroopa Keskpanga reformimiseks, mis lihtsustaks intressiotsuste tegemist ja muudaks inflatsioonisihti.

Prantslaste seisukoht on oluline, kuna just Prantsuse keskpanga juht Jean-Claude Trichet on praegu kõige tõenäolisem kandidaat ECB juhi kohale kui Wim Duisenberg juulis 2003 ameti maha paneb, kirjutab BBC.

Muudatusettepanekud on koostanud majandusnõunike kogu, mis allub peaminister Jean Pierre Raffarin?ile, kes on ECB reformi suur toetaja. Ettepanekute järgi peaks ECB loobuma keerulisest inflatsiooni arvutamise metoodikast ning asendama selle numbrilise eesmärgiga ? näiteks hoida inflatsiooni vahemikus 1-4% praeguse 2% asemel. Samuti tuleks panga nõukogu, kuhu juba praegu kuulub 12 liiget ning mis ELi laienemise järel liiga suureks paisuks, asendada piiratud arvu liikmetega rahapoliitika komiteega, mis langetaks intressiotsuseid.

Kiiret reformi siiski tulemas ei ole, kuna see nõuab pikki läbirääkimisi ning muudatusi vastavates Euroopa seadustes.

Läinud nädalal jättis ECB laenuintressid taas muutmata 3,25% tasemele, ehkki Saksamaa majandus on sügavas languses ning USA keskpank järsult intresse alandas. Euroopa intressid on muutmata püsinud 11 kuud järjest.

Hetkel kuum