Tõnis Arnover • 12. november 2002 kell 11:29

Kunagine siseinfotehing võib viia filantroop George Sorosi vanglasse

72aastast multimiljonäri ja filantroopi George Sorosit on hakatud süüdistama 14 aasta taguses siseinfotehingus, kirjutab Dagens Industri.

George Soros on maailmas tuntust võitnud Ida- ja Kesk-Euroopa reformiriikidele lahke raha jagajana, aga ka sellega, et oli esimese ameeriklasena teeninud aastaga miljard dollarit või võitnud 1992. aastal Briti naela vastu spekuleerides umbes 25 miljardit Eesti krooni.

Nüüd järsku on hakatud Sorost süüdistama sisetehingus, mille eesmärk oli 1988. aastal üle võtta Prantsuse pank Societe Generale.

Tol aastal tegi tuntud spekulant Georges Pebereau pangale ostupakkumise, kuid vahetult enne seda oli Soros koos kolme kaaslasega ostnud suures koguses panga aktsiaid, mis ta müüs maha kohe pärast pakkumise teatavakstegemist. Ehkki tehing ei läinud läbi, teenis Soros koos ülejäänutega umbes 170 miljonit krooni tänu pangaaktsiakursi järsule tõusule. Väidetavalt oli sellesse tehingusse segatud ka tollane sotsialistlik valitsus.

BBC teatel võib süüdlasi selles asjas oodata kas kaheaastane vanglakaristus või miljonitesse ulatuv trahv.

Hetkel kuum