Peeter Raidla • 3. detsember 2002 kell 10:54

Kaubandus-Tööstuskoda: ka autohüvitise määr võib tõusta 2000 kroonini

Isikliku sõiduki ametisõitudeks kasutamise hüvituse maksuvaba määr võib veel sel aastal tõusta 2000 kroonini.

Kaubandus-Tööstuskoja majanduspoliitika ja õigusosakonna juhataja Reet Tederi sõnul oli see juba arutusel valitsuse kabinetiistungil, kuid nagu Riigikantseleist öeldi, ei mahtunud vastav eelnõu veel valitsuse korralise istungi päevakorda.

Vastavasisulise ettepaneku tegi Kaubandus-Tööstuskoda juba septembris, vahetult pärast seda, kui rahandusministri käskkirjaga oli sõiduauto erisoodustuse hinnaks kehtestatud alates uuest aastast 2000 krooni kuus.

Tederi sõnul koosnes nende ettepanek kahest osast. Esiteks viia erisoodustuse hind tagasi 1000 kroonile, ning juhul kui seda ei tehta, siis tõsta ka isikliku auto hüvituse määr 2000 kroonile.

Siiani on need kaks asja olnud ühel ja samal tasandil - varem 500 krooni peal ning alates 2002. aasta 1. jaanuarist 1000 krooni peal.

Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Siim Raie tõdes, et erisoodustuse hinna kahekordistamine on ilmselt ainus õigusakt, mille kehtestamisest jättis rahandusministeerium ettevõtjaid eelnevalt informeerimata.

'See oli meie jaoks päris suur ootamatus,' ütles Raie. 'Seni oli meil rahandusministeeriumiga välja kujunenud väga hea koostöö, meile näidati kõiki eelnõusid eeldusel, et me ei hakka nende vastu avalikult välja astuma.

Vaidlusalune rahandusministri määrus oli kahjuks erand. Nüüd on meie koostöö uuesti taastunud.'

'Meie suur soov on see, et maksud oleksid kooskõlas seaduste ja põhiseadusega,' kommenteeris Raie õiguskantsleri avaldust. 'Maksude tõstmine ei saa olla ühe ministri tegevuse tulemus.'

Hetkel kuum