2. mai 2003 kell 12:19

Maailma naftajanu kasvab aastaks 2025 50protsenti

USA energeetikaministeeriumi hinnangul vajab maailm 2025. aastal poole rohkem naftat kui praegu.

Suurema osa nõudluse kasvust katab Lähis-Ida nafta, ehkki nii USA, Euroopa kui Aasia riigid on üritanud oma impordiallikaid mitmekesistada. Naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC turuosa kasvab, kartelli toodangu maht kasvab praeguselt 27 miljonilt barrelilt päevas peaaegu kaks korda 56 miljonile barrelile, kirjutab Financial Times.

Atmosfääri paisatavate kasvuhoonegaaside hulk kasvab aastaks 2025 59%, samas kui alternatiivsete energiaallikate osakaal jääb muutmatult 8% tasemele. Tuumaenergeetika osakaalu prognoositakse 12% tasemel ning see alaneb, kuna tööstusriigid jätkavad jaamade sulgemist. Maagaasi osakaal kasvab 23 protsendilt 28 protsendile.

Hetkel kuum