Ülar Lauk • 15. detsember 2003 kell 14:01

Bush: kütusefirma Halliburton peab tagastama 61 mln dollarit

Iraaki bensiini tarniv Halliburton sai võibolla USA armeelt iga galloni (1 gallon = 3,78 l) pealt 1,09 dollarit rohkem kui pidanuks, kirjutab BBC.

Halliburtonit juhtis enne asepresidendiks saamist Dick Cheney. Halliburtoni tütarfirma Kellogg, Brown and Root tarnis Iraaki 57 mln gallonit kütust, ja võimalik, et suurendas arvet 61 mln dollari võrra.

Audiitorkontrolli tulemusel selgus, et Kellogg, Brown and Root tarnis Kuveidist Pentagoniga sõlmitud lepingu alusel kütust 2,27 dollarit galloni eest, samal ajal kui üks teine firma tõi seda Türgist 1,18 dollari eest. Halliburton ei arva, et oleks sooritanud mingeid rikkumisi.

Sõna sel teemal on võtnud isegi president George Bush, kes andis mõista, et kui kompanii tõesti tõstis kunstlikult hinda, siis peab ta USA valitsusele osa rahast tagasi maksma. Kaitseminister Donald Rumsfeldi arvates aga ei ole Halliburtonile ettenähtust enam makstud.

<#BBC=http://news.bbc.co.uk/hi/russian/news/newsid_3315000/3315477.stm>

Hetkel kuum